Top & FlopFrits Wester en de middelvinger van Nikkie

Frits Wester voelt zich weer fit en een aantal media verdienen de middelvinger van Nikkie de Jager

Wat er goed was en wat wat minder deze mediaweek.

Frits Wester. Beeld ANP
Frits Wester.Beeld ANP

Top

Eenderde liter wodka en zes à zeven glazen wijn. Frits Wester, een van de prominentste verslaggevers op het Binnenhof, dronk dat jarenlang dagelijks. Dat de RTL-journalist de miljoenennota vrijwel altijd als eerste in handen had, mag dan ook een wonder heten.

Afgelopen september was De Telegraaf hem ineens te snel af. Een week daarvoor was Wester met zijn kop ‘keihard tegen de muur’ geknald, zei hij maandag in een mooi interview met Eva Jinek. Hij doelde op het stamelende en onsamenhangende verslag dat hij toen deed, bij RTL Nieuws. Die is dronken, dachten en twitterden de kijkers. Maar het probleem was juist, zei Wester tegen Jinek, dat hij de hele dag níets had gedronken.

Na dagen vol speculaties schreef RTL dat Wester tijdelijk stopte vanwege ‘gezondheidsproblemen gerelateerd aan alcohol’. Hierop vloog Wester naar Kaapstad. ‘I’m Frits and I’m an alcoholic’, zei hij daar iedere ochtend.

Tegenover Jinek toonde Wester zich kwetsbaar en opgelucht. Bijtend op zijn lip zei hij dat hij door de alcohol dingen ‘absoluut’ had kapotgemaakt. Die ging hij nu proberen te repareren.

Wester is twintig kilo afgevallen, hij zei zich vrij te voelen, dinsdag ging hij weer aan het werk. Den Haag is gewaarschuwd: als een zuipende Wester al primeur op primeur stapelt, hoe scherp moet een fitte Wester dan wel niet zijn?

Gijs Beukers

Nikkie de Jager.  Beeld NikkieTutorials
Nikkie de Jager.Beeld NikkieTutorials

Flop

Nikkie de Jager, make-upfenomeen op YouTube en daarbuiten, stak haar middelvinger op en zei: ‘Deze is voor jou.’ Een signaal aan haar afpersers die dreigden te onthullen dat ze geboren is in het lichaam van een jongen. Maar gedurende de week bleek de boodschap toepasbaar op meer mensen.

Veel media probeerden, ogenschijnlijk met goede bedoelingen, het nieuws te behandelen. ‘Man of vrouw, wat maakt het uit?’, vroeg Trouw zich af – nou, voor Nikkie de Jager heel veel dus. ‘Kies je eigen sekse’, kopte Elsevier, zich niet realiserend dat sekse iets anders is dan gender, en dat het ook geen kwestie van kiezen is; ze voelde zich altijd al vrouw. Matthijs van Nieuwkerk sloot een item met transjongeren per ongeluk af met de woorden: ‘Fijn dat jullie er waren, jongens.’

Het is ook lastig bij te houden, de snel ontwikkelende genderetiquette. Maar iedere journalist kan begrijpen dat het onthullen van de oorspronkelijke naam van een transpersoon of het feit dat ze vroeger met poppen speelde, zoals De Gelderlander deed bij monde van een oude leraar, niet het eerste is wat je moet doen als iemand vertelt gechanteerd te zijn met de oude identiteit.

Dat is óf dom óf vals, maar in elk geval sensatiezuchtig en middelvingerwaardig.

Haro Kraak

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden