Boekenluisteraar Brexit

Fris en vrolijk Brexit-gekrakeel

Hugo Blom leidt u door de wereld van het luisterboek.  Deze week: Brexitland  – Een Onverenigd Koninkrijk. 

Brexitland – Een Onverenigd Koninkrijk. Beeld RV

We sjokken van kloof naar kloof. Nu blijken er weer 19.175 schrijvers in Nederland niet van hun werk te kunnen leven. Het is een schrikbarend aantal, maar nog indrukwekkender vond ik het aantal dat er wel van kan leven: 55. Vijfenvijftig mensen, dat zijn twee schoolklassen (als je mazzel hebt), dat is een bedrijf waar je net wél een ondernemingsraad moet aanstellen, het is, denk ik, het aantal mensen dat hier bij mij in de straat woont. Eén straatje in Nederland waar alle schrijvers kunnen wonen die normaal van hun vak kunnen leven. Ja, vak. Het is geen (linkse) hobby, het is niet iets wat je er even bij doet, het is een vak, soms ook een roeping, een neurose, een kunst, maar laten we vooropstellen: het is werk. En voor dat werk krijgen duizenden mensen dus bar weinig betaald. Omdat hun boeken niet (goed) verkopen. 

Het meest besproken onderwerp onder schrijvers is dan ook niet de Nederlandse taal, de stijl van de buurman of het font waarin hun laatste boek gedrukt is, maar de marketinginspanning die hun uitgever in hun boek heeft gestopt. Hier ligt een schone taak voor de boekenluisteraars. Luisterboeken laten zich zoveel makkelijker aanschaffen, en vooral opbergen, waardoor je maar zelden geconfronteerd wordt met alles wat je nog moet lezen.

Toch had ik deze week vooral het verlangen twee boeken die ik al gelezen had, juist eens te luisteren. Het gaat om de eerste twee delen van Hilary Mantels trilogie over Thomas Cromwell: Wolf Hall en Bring up the Bodies. Niet alleen omdat de Europese politiek van Henry VIII in het 16d-eeuwse Engeland net zomin succesvol was als de exitstrategie uit datzelfde Europa van Theresa I, maar vooral omdat het hele theater rondom de Brexit ook een trilogie aan het worden is. Het boek wordt voor onze ogen geschreven, terwijl je je voortdurend moet realiseren dat dit de realiteit is, en ik deep down het vermoeden heb dat het allemaal opzet is. Maar van wie? En waarom? Wat is nu precies de intrige? Het is overigens nog steeds wachten op deel drie van Mantels verhaal over Cromwell, dus het kan sowieso geen kwaad de eerste twee delen nog eens te beluisteren. Let op, van beide delen zijn meerdere versies, eentje ingekort tot ongeveer 7 uur of een volledige versie van 24 uur.

Om wijs te worden uit de Brexitchaos is het misschien beter terug te gaan naar het begin. Dat kan in Brexitland  – Een Onverenigd Koninkrijk van FD-correspondent Mathijs Schiffers. Het verscheen april vorig jaar, en nu is er een luisterversie, gelezen door Jelle Amersfoort. Het is geschreven in de ik-vorm en dan is de stem essentieel, dus goed dat die fris en enthousiast klinkt, want we gaan samen op pad. Schiffers neemt ons mee door het Verenigd Koninkrijk, en peilt de stemming in tien plaatsen voorafgaand aan het referendum, én erna. Door al het gekrakeel in het Engelse parlement waren we allemaal al bijna vergeten dat hier de wil van (een deel van het volk) zou moeten worden uitgevoerd. Misschien ook nog even een Engelse versie uitbrengen? Goed voor de verkoop.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden