Freepalestina.nl heeft last van Israël-lobby

'De landelijke media geven een oneerlijke presentatie van de Palestijnse kant van het conflict in het Midden-Oosten', aldus de initiatiefnemers van freepalestina.nl....

De Israël-lobby heeft hier een dikke vinger in de pap, en de Nederlandse media meten (daarom) met twee maten. Het zijn veelgehoorde klachten onder Marokkaans-Nederlandse jongeren. Die jongeren dragen sinds kort met hun website freepalestina.nl een steentje bij aan de pro-Palestijnse lobby.

De initiators van freepalestina, een site met als onderkop 'Een ander Palestijns geluid', liepen mee in de tumultueuze demonstratie van 13 april. Een fotogalerij van deze dag is op de site te zien, evenals beelden van Palestijnen in 1948, een fotoboek onder het kopje 'onderdrukking', en foto's van een betoging in Ramallah. 'Deze foto's zie je niet in de kranten', zegt initiator Rachid Kati (28).

Kennis is macht, stellen de makers van freepalestina in hun inleiding. Informatievoorziening, interactiviteit en actie zijn dan ook speerpunten. Op de site vind je het laatste nieuws over het Palestijns-Israëlische conflict, maar ook een actuele spotprent en columns van onder anderen Ruben Verhasselt, vertaler van gerenommeerde Israëlische auteurs. In de agenda aankondigingen van workshops: hoe bewerkstellig je een boycot van Israëlische producten, en wat doet een activist?

'De landelijke media geven een oneerlijke presentatie van de Palestijnse kant van het verhaal. Palestijnse strijders worden dood en verderf zaaiende extremisten genoemd, terwijl het Israëlische leger alleen maar doet aan vergeldingsacties', zegt Kati.

Hij wordt in zijn bewering bijgestaan door documentairemaakster Jacqueline de Bruijn, die na onderzoek concludeerde dat Nederlandse nieuwsrubrieken overhellen naar de Israëlische lezing van het conflict.

Het was echter niet de 'negatieve berichtgeving' na de voor Nederlandse begrippen immense betoging in Amsterdam, maar Gretta Duisenberg die de makers tot hun site inspireerde.

'Ze hing de Palestijnse vlag uit en werd meteen beschuldigd van antisemitisme en het steunen van de zelfmoordaanslagen. Puur om haar de mond te snoeren', zegt Kati. Op freepalestina daarom binnenkort ook een interview met 'boegbeeld' Gretta Duisenberg.

Het kernteam van de website, behalve Kati bestaande uit antropologe Miriyam Aouragh en webmaster Abdelilah Amraoui, wil mensen wapenen met argumenten om het debat over het Palestijns-Israëlisch conflict zelfverzekerd aan te gaan. Met als motto: Palestina Vrij.

'Maar de rechtse, pro-Israëlische stemmen die op onze site van zich laten horen, helpen daar niet bij', zegt Miriyam Aouragh (29), die in Ramallah de explosieve virtuele gemeenschapsvorming van Palestijnen op internet onderzoekt, over de sfeer op het discussieforum van freepalestina.

'Je kunt het natuurlijk zien als oefening, maar veel bezoekers vinden het op den duur vervelend elke keer op simpele en ongegronde meningen in te gaan. Die zeggen: het zijn altijd weer dezelfde zionisten op jullie site.'

Intussen lijkt het discussieforum van freepalestina wel pro-Israëlisch. Marokkaanse jongeren blijken niet te kunnen opboksen tegen de vele bijdragen van enkele pro-Israëlische bezoekers.

De Israël-lobby is overduidelijk sterker dan de Palestina-lobby, zucht Aouragh. 'Maar dat betekent niet dat de opleving van de groeiende pro-Palestijnse beweging geen verandering zal brengen. Blair zal niet openlijk toegeven dat hij zich de massale demonstratie van meer dan een kwart miljoen mensen aantrekt, maar in het echt gebeurt er wel degelijk iets. De politiek ontleent immers zijn macht en legitimiteit aan het volk. En het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) heeft zich na de grote opkomst bij de pro-Palestijnse demonstratie in Amsterdam wel degelijk achter de oren gekrabd. Elke actie heeft gevolgen.'

Naoual (16) uit Zaandam herkent de inmenging van tegenstanders, zoals op het discussieforum van freepalestina, van Marokkaanse sites. 'Sinds 11 september worden veel allochtone sites gesaboteerd. Heel irritant.' Hoewel de 5-vwo-leerlinge freepalestina 'een goed initiatief van Marokkaanse jongeren' noemt, heeft ze ook kritiek. 'Er staan veel spelfouten op.'

Om werkelijk iets te veranderen aan de pro-Israëlische houding van de Nederlandse regering, moet de site bovendien meer informatie bieden, zegt ze.. 'Zonder kennis van zaken heb je geen recht van spreken. De herrieschoppers die tijdens de demonstratie lukraak mensen uitscholden voor vuile jood, moeten bijleren, óf hun mond houden. Met de juiste argumenten kun je - heel beschaafd - elke discussie over het Palestijns-Israëlische conflict winnen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.