Nieuw vensterLisa Bouyeure

#FreeBritney: hoe Britney Spears ten prooi viel aan complotdenkers

null Beeld null

Een van de belangrijkste dingen die ik leerde van Britney Spears: een potlood tussen wijs- en middelvinger laten wiebelen en zo een ritmisch tikkend geluid op een tafel maken. Voor een perfecte uitvoering, zag ik in de clip van haar eerste hit … Baby One More Time, diende je daar zo verveeld mogelijk bij te kijken. Twintig jaar geleden kocht ik voor dit doeleinde nog speciaal een pen met een grote roze pluim erop, maar tegenwoordig volstaat bijna alles, van tornmesjes en eetstokjes tot het juiste formaat geschrapte wortel.

Dat de geestelijk moeder van mijn neurotische trekje nu het onderwerp is van een samenzweringstheorie die door fans wordt verspreid onder de hashtag #FreeBritney, kwam niet helemaal als een verrassing. Britney is slechts de zoveelste artiest die ten prooi valt aan complotdenkers. Paul McCartney? Al een halve eeuw dood en vervangen door een lookalike. Tupac is dan weer springlevend en vertoeft op Cuba. Beyoncé? Lid van geheim genootschap de Illuminati. Stevie Wonder? Kan gewoon zien. En Rihanna? Een reptielachtige alien die van gedaante kan veranderen.

Meestal floreren complottheorieën vooral in uithoekjes van het internet waar de zon nooit schijnt en ieder weldenkend mens direct van zijn levensvreugde wordt beroofd. Denk aan de website Infowars van oppercomplotdenker Alex Jones die verbannen werd door Apple, Facebook, YouTube, Spotify en Twitter, en onder andere beweerde dat de schietpartij op basisschool Sandy Hook (twintig dode kinderen van 6 en 7 jaar) in scène was gezet.

Maar #FreeBritney is een ander verhaal. De hashtag ging de afgelopen week zelfs viral door een grote hoeveelheid achterdochtige fans die het beste met de zangeres voor menen te hebben, en ontketende een protest voor het stadhuis van West Hollywood.

Britney Spears laat weten dat het goed met haar gaat. Beeld null
Britney Spears laat weten dat het goed met haar gaat.

Eerst even de feiten. Britney verbleef een kleine maand, tot afgelopen donderdag, in een kliniek om aan haar geestelijke gezondheid te werken, al noemde ze dat op Instagram zelf ‘a little “me time”’. Ook kwam ze elf jaar geleden onder toezicht van haar vader te staan nadat ze tijdens een inzinking haar hoofd had kaalgeschoren en met een paraplu op de auto van een paparazzo had ingehakt.

Nu de theorie. Onder fans leeft het idee dat Britney al veel langer in de kliniek zat, waar ze tegen haar wil zou zijn vastgehouden en gedwongen werd om de verkeerde medicatie te nemen. De vermeende breinen achter deze operatie: haar vader en team, die haar al jaren als melkkoe zouden gebruiken. Als een robot die even gereset moest worden zodat-ie niet piept en kraakt op het podium.

Tja, was er nou maar iemand om alle geruchten uit de wereld te helpen, Britney zelf bijvoorbeeld. Deze week deelde de zangeres twee Instagram-filmpjes om te laten zien dat het goed met haar gaat. Bij een daarvan schreef ze over de doodsbedreigingen die haar familie ontving naar aanleiding van alle roddels, en dat het nu echt uit de hand loopt (‘Wow!!!’). ‘Jullie liefde en toewijding is geweldig, maar ik heb nu een beetje privacy nodig.’

Duidelijk verhaal, maar de #FreeBritney-meute zal net dit ene zinnetje uit haar bijschrift als een aanmoediging hebben opgevat: ‘Geloof niet alles wat je leest en hoort.’ Inanna vroeg zich bijvoorbeeld af of alleen zij de ‘twee keer met je ogen knipperen als er iets mis is’-boodschap’ had ontvangen en Joel dacht ‘de man met het pistool achter de camera’ bijna te kunnen zien. Erin meende zelfs getuige te zijn van ‘de meest corrupte, vruchtbare en unieke mensenhandelzaak ooit’.

Ook in Britneys songteksten werd naar aanwijzingen gespeurd (‘She’s so lucky, she’s a star, but she cry, cry, cries in her lonely heart’). Te hopen valt dat ze alle overbezorgde fans snel van repliek dient met die legendarische woorden uit haar repertoire, uitgekreund zoals alleen zij dat kan: It’s. Britney. Bitch.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden