Free Press Unlimited krijgt Geuzenpenning

Er is onder journalisten te weinig solidariteit voor collega's in landen waar geen persvrijheid is. Dat vindt Leon Willems, directeur van stichting Free Press Unlimited, die vrijdag de Geuzenpenning kreeg, een onderscheiding voor mensen of organisaties die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor democratie en tegen dictatuur, discriminatie en racisme

Free Press Unlimited ondersteunt vanuit Amsterdam 45 medewerkers journalisten en media in ruim veertig landen waar de persvrijheid onder druk staat. De stichting bestaat sinds 2011 en is ontstaan uit een fusie tussen de Nederlandse organisaties Free Voice en Press Now. 'Je zou onze steun als ontwikkelingswerk kunnen zien', zegt Willems. 'Maar we lopen niet als schildwacht voor onze samenwerkingspartners'.

Free Press Unlimited faciliteert hen met trainingen, apparatuur en protectiemiddelen zodat ze hun werk kunnen doen. De organisatie financiert dit met subsidies van ambassades en overheden, bijdragen van fondsen en met donaties van particulieren. Bij elkaar vormden die inkomsten in 2013 een budget van bijna 15 miljoen euro.

Risico's afwentelen

'Gevaarlijke frontliniewerk wordt steeds minder gedaan door westerse journalisten en steeds meer door lokale journalisten', vertelt Willems. 'Ik zie dat er een trend gaande is waarin we risico's van onze eigen journalisten afwentelen op lokale mensen. Inmiddels is al een groot deel van die lokale journalisten het land ontvlucht omdat er niet meer te werken valt.'

Willems noemt Kamal Yosif, hoofdredacteur van radio Dabanga, het grootste radiostation van Soedan. De redactie huist in het pand van Free Press Unlimited. Yosif zit er al jaren met zijn redactie: door de situatie in Soedan is het voor hem als journalist te gevaarlijk om in zijn land te werken. Er is te weinig solidariteit onder journalisten voor hun beroepsgroep, vindt Willems. 'Vorig jaar zijn er twintig journalisten vermoord in Syrië; daar is niemand voor de straat opgegaan. Khadija Ismayilova, een onderzoeksjournaliste uit Azerbeidzjan, is vorig jaar opgepakt. En dat gebeurde een maand nadat de premier van dat land voorzitter werd van de Raad van Europa.'

Hij slaat met zijn hand op tafel. 'Het is een grof schandaal.'

Willems vindt dat er iets moet gebeuren aan die straffeloosheid. Daar is internationale solidariteit voor nodig. Journalisten zijn volgens hem nu nog te terughoudend om dat wat ze het beste kunnen in te zetten, namelijk goede mediaverhalen maken om die bescherming hoger op de agenda te zetten.

Mag Hans Laroes standpunt innemen?

De hoofdredactie van het Algemeen Dagblad is boos op Hans Laroes, voorzitter van de Raad voor de Journalistiek (RvdJ). Aanleiding is een artikel van Laroes in de Volkskrant. Er speelt een principiële discussie: mag de voorzitter van de RvdJ een standpunt innemen in het journalistieke debat?

Het AD wil dat het stichtingsbestuur zich 'openlijk distantieert van Laroes' dubbelrol'. Zij verwijst naar de uitgesproken manier waarop Laroes zich in artikelen en op Twitter uitdrukt over de journalistiek. Het AD vindt dat de voorzitter van de RvdJ, een onafhankelijke instantie van zelfregulering voor de media, neutraal moet zijn.

Laroes schreef over de teloorgang van de lokale pers. In dat verhaal werd de editie Delft van AD/Haagsche Courant als voorbeeld genoemd. Adjunct-hoofdredacteur Paul van den Bosch noemt het 'denkbaar' dat het AD uit de RvdJ stapt als er nu niets verandert in de houding van Laroes.
Voorzitter van het RvdJ-stichtingsbestuur Folkert Jensma wil niet inhoudelijk op de kwestie reageren. Laroes toont zich weinig onder de indruk van de kritiek. 'Journalisten schrijven van alles over anderen, maar zijn blijkbaar erg gevoelig als het om hun eigen functioneren gaat.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden