Fransen imponeert met soepele geest en vlijmscherpe humor

Fransen combineert moeiteloos twee werelden: Chopin en Mariah Carey, Nietzsche en een bamischijf, in een van de meest sprankelende cabaretervaringen van de afgelopen jaren.

Patrick van den Hanenberg
Cabaretier Tim Fransen. Beeld Patrick Van Den Hanenberg
Cabaretier Tim Fransen.Beeld Patrick Van Den Hanenberg

Is het leven nog de moeite waard of moeten we maar collectief zelfmoord plegen? We zijn wel gewend dat er wezenlijke zaken aan de orde worden gesteld, maar cabaret is toch vooral bedoeld om de lachspieren aan het werk te zetten.

Tim Fransen haalde de hoofdprijzen binnen bij het Comedy Concours van het Amsterdams Kleinkunst Festival en het Amsterdamse Studenten Cabaretfestival, schreef samen met Theo Maassen een oudejaarsconference en voltooide ook nog even cum laude de studies filosofie en psychologie.

Fransen raakte bevriend met de inmiddels overleden Denker des Vaderlands René Gude, met wie hij besprak hoe het gedachtengoed van Friedrich Nietzsche een plek in zijn theaterprogramma kon krijgen. Nietzsche had een uiterst pessimistisch, zwartgallig mensbeeld. Bijna anderhalve eeuw terug voorzag hij al een periode van barbarij en spirituele leegte. Die is natuurlijk niet al te lastig in onze tijd te herkennen.

Vonnis over onze tijd

Fransen komt met uiteenlopende voorbeelden om het vonnis over onze tijd te vellen. Maar wie denkt dat de zaal wordt ondergedompeld in een loodzwaar, bedrukt college heeft het mis. Hij combineert moeiteloos twee werelden: Chopin en Mariah Carey, Nietzsche en een bamischijf.

De soepelheid van geest en de vlijmscherpe, venijnige humor van Fransen maakt Het failliet van de moderne tijd tot een van de meest sprankelende cabaretervaringen van de afgelopen jaren. En waar Nietzsche geen hoop zag en uiteindelijk krankzinnig werd, slaat Fransen aan het eind van de avond toch een andere weg in. Goddank.

O nee, die is dood.

Het failliet van de moderne tijd, Door: Tim Fransen, regie: Daniël Samkalden. De Kleine Komedie Amsterdam 29/10. Tournee.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden