Franse rappers onder vuur vanwege 'tot geweld aanzettende' teksten

Opzwepende rapteksten hebben aan het geweld in de voorsteden bijgedragen. De makers van die teksten moeten daarom door justitie worden vervolgd vanwege 'het aanzetten tot haat en geweld', zo meent een groep van tweehonderd leden van het Franse parlement....

'Frankrijk is een hoer, vergeet haar niet te neuken tot ze is uitgeput;als een slet moet je haar behandelen, gozer!', luidt een zin uit het werkvan rapper Monsieur R., waaraan de afgevaardigden aanstoot hebben genomen.Met groepen als Lunatic, Smala, en Ministère Amer (bitter ministerie)staat Monsieur R. in de beklaagdenbank. 'Voor de zoveelste keer bij het inbrand staan van de voorsteden, wordt er naar zondebokken gezocht', luidtzijn commentaar.

Geregeld duiken er nieuwe verklaringen in het Franse debat over derellen op, naast de voor de hand liggende oorzaken als hoge werkloosheid,slechte huisvesting en sociaal isolement. Zo haalden eind vorige weekenkele parlementariërs het nieuws met hun inzicht dat polygamie eenbelangrijke rol speelt. Doordat sommige vaders meerdere vrouwen hebben,krijgen kinderen niet een goede opvoeding, waardoor ze tot het kwade zijngeneigd, zo luidde de analyse, die in een oproep tot het handhaven van hetverbod op polygamie uitmondde.

Passi, een lid van rapgroep Ministère Amer beschuldigde deparlementariërs ervan met hun actie te lonken naar de kiezers vanJean-Marie le Pen, de leider van extreemrechts. 'Wij rappers beschrijvenhet kwaad, de blokkades in deze maatschappij, terwijl de parlementariërsniets anders doen dan ons rechtvaardigheid, broederschap, vrijheid engelijkheid voorspiegelen.' Passi geeft toe dat de teksten van MinistèreAmer hard zijn, maar zijn publiek bestaat niet uit 'inboorlingen' die allesletterlijk nemen, zo luidt zijn verweer.

Maar UMP-Kamerlid François Grosdidier bestrijdt dat. Volgens hem richtde rap zich juist niet tot een ingewijd publiek dat in staat is de daarinverwoorde boodschappen te interpreteren. 'Dit soort teksten kunnen alleenmaar geweld tot gevolg hebben', meent ook het rechtse Kamerlid Daniel Mach.

Hij diende al voor de rellen een klacht tegen de teksten van MonsieurR. in. Het radiostation Skyrock, thuisbasis voor de rappers, spreekt zijnverontwaardiging uit over het aanklagen van 'een nieuwe generatie, die alszondebok voor al het kwaad in de maatschappij wordt aangewezen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden