nieuws restaurants

Frans restaurant Mirazur beste ter wereld; de Librije is met plek 46 het hoogst genoteerde Nederlandse restaurant

Wie wil eten in het beste restaurant ter wereld, moet daarvoor dit jaar naar de Franse Rivièra. Restaurant Mirazur in Menton, pal aan de grens met Italië, is dinsdag uitgeroepen tot de nummer 1 van de World’s 50 Best Restaurants, de jaarlijkse verkiezing van beste restaurants ter wereld.

Chef Mauro Colagreco in zijn 'beste restaurant ter wereld’ Mirazur in het Franse Menton. Beeld AFP

Op nummer 2 eindigde het nieuwe Noma in Kopenhagen van de Deense chef-kok René Redzepi. De derde plaats was voor Asador Etxebarri in Spaans Baskenland. Het enige Nederlandse restaurant dat de topvijftig haalde is de Librije van Jonnie en Thérèse Boer in Zwolle. De Librije kwam terecht op plaats 46. Vorig jaar eindigde het Zwolse driesterrenrestaurant nog net buiten de topvijftig.

De 50 beste restaurants ter wereld worden elk jaar gekozen door een internationale jury. Die zetten dit jaar het restaurant van de 42-jarige chef-kok Mauro Colagreco bovenaan. Colagreco, geboren in Argentinië uit Italiaanse ouders, leerde het vak bij grote Franse sterrenchefs als Alain Ducasse, Alain Passard en Bernard Loiseau, voordat hij tien jaar geleden Mirazur opende. Dat kreeg begin dit jaar ook al zijn derde Michelinster.

Colagreco kookt een mediterrane keuken met veel producten uit de regio (Italië incluis) en vis uit de Middellandse Zee. Vorig jaar stond Mirazur nog op plaats 3.

De bekendmaking van de lijst vond dit jaar plaats in Singapore. Vooraf werd het nieuwe Noma getipt als nummer 1. Chef-kok Redzepi sloot zijn oude restaurant, dat vier keer eerder werd verkozen tot de beste ter wereld, en opende vorig jaar Noma 2.0 op een nieuwe locatie in Kopenhagen. Redzepi strandde echter op plaats 2.

Op grond van de nieuwe toptien mogen Lima en Kopenhagen zich kronen tot gastronomische hoofdsteden van de wereld. Kopenhagen heeft naast Noma op 2 ook restaurant Geranium op 5. Lima heeft Maido (op 10) en Central (op 6) in de toptien. Daarin staan verder drie Spaanse restaurants, twee uit Frankrijk, en een uit Thailand.

Nieuwkomers

In de lijst van de World’s 50 Best 2019 staan twaalf nieuwe binnenkomers, twee van hen zijn zelfs helemaal nieuw in de tophonderd. Dat zijn restaurant The Chairman in Hongkong en Atelier Crenn in San Francisco. De snelste stijger op de lijst is restaurant Twins Garden in de Russische hoofdstad Moskou. Dat ging van plaats 72 naar 19.

Andere sterke stijgers zijn: Frantzén in Stockholm (van 65 naar 21), restaurant Leo in Bogotá (van 99 naar 49) en Elkano in Geteria, Spanje (van plaats 77 naar 30).

De regels voor de verkiezing van de vijftig beste restaurants ter wereld waren dit jaar enigszins aangepast. De nummers 1 van vorige lijsten waren niet meer verkiesbaar voor de topvijftig. Dat betekent dat de nummers 1, 2 en 4 van vorig jaar – Osteria Francescana, El Celler de Can Roca en Eleven Madison Park – dit jaar niet meer verkiesbaar waren. Zij hebben alle drie al eens op nummer 1 gestaan.

Volgens de organisatie was dat om meer doorstroming in de topvijftig te krijgen. Maar koks die op nummer 1 hadden gestaan, klaagden ook dat ze in de jaren daarna naar beneden zakten. Voor de oude nummers 1 is nu een aparte categorie gereserveerd. Noma was wel herkiesbaar, omdat het oude restaurant is gesloten en als nieuw is heropend.

Voormalig restaurantrecensent Mac van Dinther at vorig jaar bij Noma, de nieuwe nummer 2 in The World's 50 Best. Lees hier wat hij ervan vond.

De volledige toptien luidt:

1.Mirazur, Menton. Frankrijk

2.Noma, Kopenhagen. Denemarken.

3.Asador Etxebarri, Axpe. Spanje.

4.Gaggan, Bangkok. Thailand.

5.Geranium, Kopenhagen. Denemarken.

6.Central, Lima. Peru.

7.Mugaritz, San Sebastián. Spanje.

8.Arpège, Parijs. Frankrijk.

9.Disfrutar, Barcelona. Spanje.

10.Maido, Lima. Peru.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden