NieuwsFrans Hals Museum

Frans Hals Museum staat op omvallen, gemeente Haarlem springt bij

Gemeente en museum steggelen al jaren over tekort. 

Het Frans Hals Museum in Haarlem. Beeld ANP

Het Frans Hals Museum dreigt failliet te gaan en krijgt daarom 350 duizend euro noodsteun van de gemeente Haarlem. De gemeenteraad moet nog instemmen met deze extra financiële injectie. Volgens het museum, dat tal van werken van de vermaarde schilder Frans Hals (1582/1583-1666) toont, krijgt het al jarenlang te weinig financiële steun van de stad. Uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat vergelijkbare musea in andere steden gemiddeld twee keer zo veel subsidie per bezoeker krijgen.

De kunstinstelling, die dit jaar naar verwachting 130 duizend bezoekers ontvangt, is al sinds 2015 met het stadsbestuur in gesprek over een hogere bijdrage. In 2019 krijgt het museum 2,5 miljoen euro subsidie plus een bedrag van zes ton voor huur en onderhoud van gebouwen. De gesprekken over extra geld waren steeds op niets uitgelopen.

‘De financiële problemen komen voor ons absoluut niet als een verrassing, we signaleren die al een aantal jaren’, zegt Ann Demeester, directeur van het Frans Hals Museum. Het overleg met de gemeente verliep nog stroever sinds het stadsbestuur een ander verzoek om geld van het museum had afgewezen.

Het Frans Hals Museum wilde in 2018 de twee locaties verbouwen die het in Haarlem heeft. Een verbetering van de entrees en de publieksruimten zou de kunstinstelling in staat stellen meer bezoekers te trekken, zo was de inschatting. De verbouwing zou 6 miljoen euro kosten, waarvan 1,5 miljoen door het museum zelf zou worden bijeengebracht. ­Demeester had de gemeente om 4,5 miljoen euro gevraagd, maar kreeg tot haar verrassing niets. Daardoor ging de verbouwing, waarvoor al ontwerpen waren gemaakt, niet door.

Om verdere wrevel tussen gemeente en museum te voorkomen, besloten de partijen eerder dit jaar een onafhankelijk onderzoek te laten instellen naar de vraag of het museum genoeg subsidie ontvangt. Adviesbureau BMC concludeert in een woensdag openbaar gemaakt rapport dat er ‘structureel onvoldoende dekking’ is voor de lasten bij het museum. Het tekort werd gemaskeerd doordat de kunstinstelling erin slaagt veel eigen inkomsten te verwerven en bovendien in 2017 en 2018 heeft bezuinigd. BMC ziet geen mogelijkheden voor verdere kostenbesparingen.

Het tekort bedraagt eind dit jaar naar verwachting 350 duizend euro. In 2020 zal dit volgens het advies­bureau oplopen tot 490 duizend euro. Gemeente en museum gaan nu overleggen hoe het verder moet. Volgens Demeester moet er jaarlijks minimaal een miljoen euro bij. BMC heeft berekend dat het jaarlijkse subsidiebedrag voor het Frans Hals Museum 2,9 miljoen euro lager ligt dan het gemiddelde van zeven vergelijkbare musea in Nederland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden