De flexibele opiniemaker Thomas Hogelingsatire

Frankrijk wordt écht geen Europees Kampioen

null Beeld

De flexibele opiniemaker verdedigt wekelijks een opinie waar op dat moment behoefte aan is. Ditmaal: Frankrijk wordt écht geen Europees Kampioen.

Thomas Hogeling

Opinie maken over voetbal is niets anders dan gokken. Je voorspelt iets, verzint daar voor de vorm wat argumenten bij en dan is het hopen dat het uitkomt. Wedkantoren hebben onder de streep altijd gelijk, kijkend naar hun quoteringen is het daarom ’t veiligst om op Frankrijk te gokken. Als je voorspelt dat zij Europees Kampioen worden, kun je 5,4 keer je inleg terugwinnen. Toernooiwinst voor Oranje levert potentieel 18 keer je inzet op.

Een gokje op Les Bleus is dus opiniemaker-onwaardig. De prognose is simpelweg niet spannend genoeg. Niemand is onder de indruk als je heel zelfverzekerd stelt dat de ploeg met de beste spelers gaat winnen. De kans is groot dat je gelijk krijgt maar zo’n niet-gedurfde voorspelling levert weinig op. Zo werkt gokken.

Maar ja, als je op Hongarije wedt is de kans weer levensgroot dat je ongelijk krijgt, dat wil je ook niet. Je moet dus een voorspelling hebben die gedurfd lijkt, maar vrijwel zeker uitkomt. En dat kan! Want nog veel waarschijnlijker dan een titel voor de Fransen is géén titel voor de Fransen. De favoriet wint meestal niet. Als je erop gokt dat een ander land dan Frankrijk kampioen wordt, maak je kans op een schamele 1,14 keer je inzet terug.

Toch kom je over als een nogal onafhankelijke denker als je dit voorspelt, zeker als je het een beetje handig formuleert: ‘Iedereen gaat ervan uit dat de onverslaanbaar geachte Fransen wel eventjes die beker ophalen, maar dat gaat ze onder Deschamps écht niet lukken.’

Altijd goed om zo’n bondscoach erbij te halen ook. Wint-ie niet, dan heeft hij vast ergens een verkeerde keuze gemaakt, zoals je al voorspelde. Wint Frankrijk toch dan was dit ‘eerder ondanks dan dankzij zijn strijdplan’. Schiet wel op, dinsdagavond is het al Frankrijk-Duitsland, daarna is alles weer anders.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden