Frankrijk krijgt tiencijferige telefoonnummers

Frankrijk heeft sinds gisteravond elf uur nieuwe telefoonnummers. Net als in Nederland bestaan alle nummers voortaan uit tien cijfers en is de toon tussen netnummer en abonneenummer afgeschaft....

Van onze verslaggeefster

PARIJS

France Télécom heeft maanden uitgetrokken om de bevolking voor te bereiden op de nieuwe nummers, maar in het geheugen zitten die nog niet. Op straat weten de meeste mensen wel dat er twee cijfers voor alle nummers komen, maar welke precies, dat is onduidelijk. 'O, wacht. Was het niet een 16?' vraagt een oudere dame. Maar juist de 16, die sinds 1955 wordt gebruikt om van Parijs naar de provincie (alles buiten Parijs heet provincie) te bellen, verdwijnt.

De omnummering is veel minder ingewikkeld dan die in Nederland vorig jaar. Alle Fransen houden hun eigen nummer, maar al naar gelang het deel van het land wordt daar een cijfercombinatie aan toegevoegd. De nummers in Parijs en omgeving beginnen voortaan met 01, het noordwesten krijgt 02, noordoost 03, zuidoost 04 en zuidwest 05.

Onderwijzers grepen de nieuwe nummering aan om hun klassen een lesje geografie te geven. Krijgt Nîmes 04 of 05? En wat wordt het voorvoegsel van Dijon?

De nieuwe nummers waren nodig geworden voor de uitbreiding van het telefoonnet. Elf jaar geleden maakte Frankrijk al een soortgelijke operatie mee, toen werden alle nummers achtcijferig. Nu belooft France Télécom dat een volgende omnummering niet meer nodig is tot het jaar 2040 of 2050.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden