FilmrecensieGroeten van Gerri

Frank Lammers’ quarantainekomedie struikelt over de verhaalstructuur ★★★☆☆

Bor Beekman
Frank Lammers in Groeten van Gerrie. Beeld
Frank Lammers in Groeten van Gerrie.

Thuiszitten was niks, dus trommelde acteur Frank Lammers een stoet collega’s uit het vak bijeen. Waarom geen speelfilm maken tijdens de quarantaine, met inachtneming van de anderhalvemeterdoctrine?

Het idee was vlot bedacht: schei­kundeleraar Gerri (Lammers) vergeet al thuisdocerend dat hij nog in z’n grote witte onderbroek zit, groeit zo rap uit tot dé internetsensatie.

Wat begint als een vernedering, blijkt profijtelijk als Gerri het onderbroekendocentschap omarmd en uitvent: televisieoptredens, sponsoring, waardering van het schoolhoofd.

De docent, die z’n verveelde leerlingen de werking van een ‘kettingreactie’ trachtte bij te brengen, ondervindt nu hoe een enkel incident een hele reeks gevolgen heeft.

Het regievak is niet nieuw voor Lammers. Hij maakte eerder al de grillige lowbudget tbs-thriller Of ik gek ben (2016). Hier regisseert hij zichzelf sans gêne, werpt zich vol in de rol als malle en vereenzaamde docent, die voort­durend het weinig getrainde lijf etaleert. Gerri’s vrijgezellenappartement (veel Star Wars-speelgoed) dient als de filmplaneet, waar dan nog wat satellieten omheen cirkelen: het digitale contact met moeder, broer, collega en een webcamgirl.

In de scènes met die laatste, webcamgirl Chanana (Sanne Langelaar), verkrijgt het op het randje van groteske Groeten van Gerri plots iets aandoenlijks. Zomaar wat converserend, vinden de twee digitale strippers ­elkaar; ze blijken zielsverwanten.

Lammers en scenarist Michiel Stroink putten rijkelijk uit de voorbije maanden: de lege straten, de persconferenties, het applaus voor de zorg, de digitale begrafenis en de wanhopige pogingen tot thuissport, het komt allemaal voorbij. Het zal de film wellicht, als we deze periode in de geschiedenis zoveel jaar later nog eens heroverwegen, nog van wat extra waarde voorzien: het wás ook een curieuze tijd.

Voor nu struikelt Groeten van Gerri over de dramatische structuur. Op tweederde staat de film zo goed als stil, weinig van het eerder geziene wekte verwachting of spanning die verder strekte dan het eerste uur.

Wellicht leende de premisse zich ­beter voor een serie kortere filmpjes. Of was de quarantainehinder toch te beperkend voor die volle negentig ­minuten – er kón ook maar weinig, met het beperkte contact tussen de personages. Maar dat is makkelijk achteraf geredeneerd. En Groeten van Gerri kwam in volle vaart tot stand. Toch knap.

Groeten van Gerri

★★★☆☆

Komedie

Regie Frank Lammers

Met Frank Lammers, Sanne Langelaar, Heddy Lester, Viggo Waas, Fedja van Huȇt

90 min. Pathé thuis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden