François Boulangé heet níet Frans Bakker, en 15 andere Lingo-feitjes

Na 25 jaar zegt Lingo 'de ballen'. Gisteren werd bekend dat het populaire programma er eind september mee gaat stoppen (in elk geval op Nederland 2) vanwege tegenvallende kijkcijfers. Reden genoeg om wat feitjes over het woordspel op een rij te zetten die u misschien nog niet wist.

François Boulangé Beeld anp
François BoulangéBeeld anp

- François Boulangé heet François Boulangé, en niet Frans Bakker. 'Het verhaal dat hij eigenlijk Frans Bakker zou heten is er een in de categorie 'broodje aap', een exotisch gerecht waar François trouwens wel pap van lust', staat op de site van de NTR te lezen.

- Het eerste Lingowoord dat in de allereerste aflevering (5 januari 1989) voorbij kwam was 'noest'. Het werd in de tweede poging geraden: het eerste woord dat in de blokjes verscheen was 'niets'. Overigens werd de eerste aflevering geplaagd door technische problemen, waardoor de opnames enkele dagen moesten worden stilgelegd.

- De ballen van Lingo kosten om en nabij de 150 euro per stuk, onthulde presentatrice Lucille Werner begin dit jaar in het magazine Uitcetera. Ze worden speciaal voor het programma geproduceerd in de Verenigde Staten. 'Ze moeten af en toe worden gewassen, want ze worden hartstikke smerig van het aanraken. Op een gegeven moment slijt dan dat getalletje eraf en moet het opnieuw gedrukt worden.' Daarnaast moeten de rode en groene ballen regelmatig opnieuw worden geverfd, omdat er na verloop van tijd scheurtjes en barstjes in verschijnen. Volgens Werner worden de ballen 'zorgvuldig in een kist bewaard'.

- Het hoogste bedrag werd gewonnen in de uitzending van 6 september 2013, toen twee kandidaten zeven woorden raadden en daarmee 35.000 euro wonnen. Voor elk geraden woord kregen ze 5000 euro. Andere records werden verbroken in de uitzending van 15 mei 2012, toen de meeste zesletterwoorden in korte tijd werden geraden (8 woorden in 2 minuten en 30 seconden) en bovendien de meeste woorden in één ronde werden gespeeld (15).

- De oorspronkelijke tune van Lingo, gebruikt van 1989 tot 2000, was het nummer Awesome van Network Music Ensamble.

DJ's Coen Swijnenberg en Michiel Veenstra in een speciale aflevering van Lingo in 2008. Beeld anp
DJ's Coen Swijnenberg en Michiel Veenstra in een speciale aflevering van Lingo in 2008.Beeld anp

- Mark Lupker ontwierp in 1988 de eerste Lingo-videogame, met geluidsfragmenten van Robert ten Brink, de eerste Lingo-presentator.

- Robert ten Brink presenteerde Lingo van 1989 tot 1992. Tegenwoordig presenteert hij verschillende programma's voor RTL 4, zoals All You Need is Love, Wie Trouwt Mijn Zoon, The Bachelor en Holland's Got Talent.

- François Boulangé presenteerde Lingo van 1992 tot 2000. Tegenwoordig heeft hij zijn eigen tv-productiebedrijf, Boldface Produkties.

- Nance Coolen presenteerde Lingo van 2000 tot 2005. Tegenwoordig is zij nog altijd zangeres en tv-presentatrice.

- Lucille Werner presenteert Lingo sinds 2005. Daarnaast is ze onder meer bekend van programma's als Get the Picture en Mis(s)verkiezing.

- In de uitzending van 2 maart 2011 spelde een kandidaat het woord 'cumshot'. Hij sprak het verkeerd uit als cums-hot. Hij had geen idee wat het betekende, maar 'het stond in het woordenboek'. Het werd een van de populairste fragmenten uit de Nederlandse Lingo-geschiedenis, en veel bekeken op YouTube.

Robert ten Brink was de eerste presentator van Lingo. Beeld anp
Robert ten Brink was de eerste presentator van Lingo.Beeld anp

- Ook legendarisch was het duo Kris en Lars, dat een historisch lage eindscore van 50 punten wist te scoren, vooral omdat ze er niet in slaagden woorden met het juiste aantal letters te vormen. 'Ik keek vroeger altijd naar François Boulangé, die had nog vijf letters', was het commentaar van Lars achteraf. Kris had daar niets aan toe te voegen. Of de heren een Lingo-tas mee naar huis wilden nemen? 'Heel graag!'

- François Boulangé, bijgenaamd 'Mr. Lingo', is niet erg te spreken over de richting die Lingo de laatste jaren op is gegaan. 'Er wordt tegenwoordig een hoop geluld en er zit allerlei commercie in', zegt hij tegenover de NOS. 'Lingo is gemaakt als ram-bam-bam, spelen! Niet kletsen, maar woorden raden op tempo. Dat is er uitgehaald de afgelopen jaren.'

- De tegenvallende kijkcijfers van het laatste halve jaar worden toegeschreven aan het feit dat Lingo in januari van Nederland 1 naar Nederland 2 verhuisde, zodat het populaire De Wereld Draait Door op het eerste net kon worden uitgezonden. Volgens Remco van Leen, directeur van AVROTROS, wist de kijker het programma 'helaas niet goed meer te vinden.'

- Er is een Facebookpagina opgericht door mensen die willen dat Lingo op de buis blijft. Die heeft momenteel 180 likes.

- Het is nog helemaal niet zeker dat Lingo van de buis gaat verdwijnen, als we AVROTROS-voorzitter Ed Nijpels mogen geloven. Hij maakte gisteren bij Knevel & Van den Brink bekend dat hij de zendercoördinator gaat vragen om het programma te verplaatsen naar 17.30 uur op Nederland 1. Lucille Werner gokt op een zomer-editie van Lingo, als De Wereld Draait Door volgend jaar zijn zomerstop heeft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden