Fotomuseum dichterbij door miljoenen-erfenis

De Nederlandse fotografiewereld is verblijd met een gift ter waarde van 22 miljoen gulden, nagelaten door de fervente amateurfotograaf prof....

Van onze verslaggevers

AMSTERDAM

Wertheimer en zijn enkele jaren geleden gestorven echtgenote hebben hun erfenis, die is belegd in aandelen, afgedragen aan het Prins Bernhard Fonds. De helft van de aandelen is al na het overlijden van de echtgenote in stilte overgedragen aan het fonds.

Het kinderloos gebleven echtpaar heeft aan de schenking de voorwaarde verbonden dat het geld ten goede komt aan de Nederlandse fotografie in het algemeen en aan de oprichting van een fotomuseum. Dat museum moet behalve aan professionele fotografie ook aandacht besteden aan het werk van amateurs. In Nederland is tot op heden geen speciaal fotografiemuseum.

Fotoinstellingen zoals het Nederlands Foto Instituut (NFI), het fotoarchief (NFA) en de Bond van Nederlandse Amateur Fotografen hebben dinsdag voor het eerst met het Prins Bernhard Fonds overlegd over de besteding van de nalatenschap, die op termijn zal worden beheerd door een aparte stichting. Bij het overleg bleek dat geen van de instellingen bij voorbaat een claim legt op een deel van de schenking.

De nalatenschap van het echtpaar Wertheimer is overigens niet groot genoeg om een fotomuseum te realiseren. Het aandelenpakket levert jaarlijks anderhalf miljoen gulden op en dat is ontoereikend voor een zelfstandig, volwaardig museum.

Volgens het Prins Bernhard Fonds komt het steeds vaker voor dat mensen vermogens nalaten aan goede doelen. Het fonds heeft hiervoor een speciale faciliteit in het leven geroepen: het 'fonds op naam'.

Schenkers hoeven niet zelf een stichting op te richten en in stand te houden. Zij stellen het doel vast en laten het beheer over aan het Prins Bernhard Fonds.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden