fotografieThe United Soya Republic

Fotograaf Jordi Ruiz Cirera laat de gevolgen van grootschalige voedselproductie in Paraguay en Argentinië zien

Fotograaf Jordi Ruiz Cicera laat op fotofestival Unseen de sporen van voedselproductie zien.

Juan Ramón (16) verhuisde van het platteland naar hoofdstad Asunción na overstromingen door onder meer ontbossing. Beeld Jordi Ruiz Cirera
Juan Ramón (16) verhuisde van het platteland naar hoofdstad Asunción na overstromingen door onder meer ontbossing.Beeld Jordi Ruiz Cirera

Wie op fotografie-evenement Unseen zonder voorkennis het werk van Jordi Ruiz Cirera bekijkt, zal zich afvragen: wat is het onderliggende thema? De Spaanse fotograaf toont beelden van zwemmende tieners, een protserige villa, een huilende vrouw en een silo vol maïs.

De gemeenschappelijke noemer: de gevolgen van grootschalige voedselproductie in Paraguay en Argentinië. De tieners zwemmen in een door pesticiden vervuilde rivier, de villa is van een aandelenhandelaar in olie­zaden, de vrouw is net verdreven van haar land. De silo spreekt voor zich.

Cirera is op Unseen op uitnodiging van The Docking Station, een internationaal fotografieplatform van de ­Nederlanders Marga Rotteveel en Anaïs Lopez dat fotografen helpt om hun maatschappelijk betrokken verhalen bij een groot publiek bekend te maken. Tot en met zondag toont ­Cirera, fotograaf voor titels als Le Monde, Bloomberg en The Wall Street Journal zijn project, dat The United Soya Republic heet, op het Westergasterrein in Amsterdam.

Cirera ging in 2010 naar Paraguay, nadat hij had gehoord dat in dat kapitalistische land een socialistische boerengemeenschap gelukkig leefde. Toen hij de bewoners fotografeerde, vertelden zij dat ze voor hun lot vreesden. Andere boeren werden verdreven door grootgrondbezitters en landbouwbedrijven, die land roofden en bomen kapten.

Naar aanleiding van die verhalen begon Cirera in 2013 The United Soya Republic. Inmiddels is hij er zes jaar mee bezig. Hij begon het project met lokale boeren in Paraguay. ‘Zij strijden tegen het gebruik van pesticiden door naburige sojaplantages, die de omgeving en de gezondheid van ­bewoners aantasten.’

Ook landroof is voor de boeren een enorm probleem, zegt Cirera. ‘Door corruptie heeft een gebied vaak meerdere eigenaren. Grootgrondbezitters met goede contacten kunnen lokale boeren zo makkelijk verdrijven. Vervolgens branden zij de grond plat om houtskool te verkopen en soja en maïs te verbouwen.’ De boeren trekken gedwongen naar de stad, waar banen niet voor het oprapen liggen.

Cirera breidde zijn onderzoeks­terrein uit naar buurland ­Argentinië, waar vergelijkbare problemen spelen. Om de machtsdynamiek in kaart te brengen, ging hij ook in gesprek met de grootgrondbezitters.

‘Zij zeggen dat ze machteloos staan tegenover de multinationals’, zegt ­Cirera, ‘die hun waar verkopen aan de grootste afnemers van de producten uit deze regio’s: Europeanen, Amerikanen en Chinezen. De multinationals zijn overal en nergens tegelijk: ze beïnvloeden alles, maar ik vraag me nog steeds af hoe ik ze in beeld kan brengen. De komende jaren wil ik me daarmee bezighouden.’

The United Soya Republic, t/m 22/9 op Unseen, Westergasterrein, ­Amsterdam.

Unseen

Unseen Amsterdam is de grootste fotobeurs van Nederland, en een van de grootste foto-evenementen op de Nederlandse kalender. Het hart van Unseen wordt gevormd door de beurs, voor het grootste deel in de Gashouder, waar in deze 8ste editie 53 internationale galeries aan deelnemen. Naast de gashouder wordt de jaarlijkse fotoboekenmarkt gehouden, met dit jaar meer dan 70 internationale uitgevers. De jaarlijkse Unseen Dummy Award gaat naar het beste plan voor ene fotoboek, dat daarop gerealiseerd wordt. Op het terrein van Unseen is werk van getalenteerde studenten van Nederlandse kunstacademies te zien.

Tijdens het festival loopt ook een driedaags programma met lezingen, interviews, dit jaar mede-geprogrammeerd door het Victoria and Albert Museum uit Londen en het Afrikaanse LagosPhoto.

Unseen 20/9 t/m 22/9 Westergasterrein, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden