NieuwsUnseen

Fotofestival Unseen is failliet, maar hoopt op een doorstart

Het festival kreeg in 2017 twee flinke tegenslagen te verwerken.

Michiel Kruijt
Unseen in 2018. Beeld ANP
Unseen in 2018.Beeld ANP

Unseen Amsterdam, het fotofestival dat sinds 2012 jaarlijks in Amsterdam wordt georganiseerd, houdt mogelijk op te bestaan. Dinsdag zijn drie bv’s failliet verklaard waarin een groot deel van de organisatie van het festival was ­ondergebracht. Alleen de ideële stichting van het festival, Unseen Foundation, is niet failliet.

Het bankroet komt als een verrassing omdat Unseen in september ­vorig jaar stelde dat de laatste editie ‘succesvol’ was verlopen. Het festival trekt jaarlijks zo’n 25 duizend bezoekers. Belangrijkste trekker is de fotobeurs: zo’n vijftig galeriehouders uit binnen- en buitenland tonen werk van vooral jonge fotografen.

Curator Angelina Bakker hoopt dat een doorstart mogelijk is. ‘Er zijn gesprekken met geïnteresseerden.’ Over de oorzaak van de faillissementen wil zij niets zeggen, omdat zij dat pas later gaat onderzoeken. De schuld zou enkele tonnen bedragen.

Unseen werd in 2012 opgezet door drie partijen, waaronder het Amsterdamse fotografiemuseum Foam en Vandejong Creative Agency, een bureau in Amsterdam. De drie partners van dit bureau zijn ook eigenaar van de drie bv’s die nu failliet zijn verklaard. Een van hen, Menno Liauw, zegt dat zij niet lang geleden hebben geïnvesteerd in een ‘digitaal platform’ om Unseen het hele jaar een prominente aanwezigheid op internet te geven. ‘Daar is behoorlijk wat privaat geld van ons ingegaan.’

Liauw stelt dat het altijd moeilijk was om de exploitatie van het festival rond te krijgen. Maar in 2017 kreeg het festival twee tegenslagen te verwerken: de ‘sterke partner’ Foam stapte op en het verloor financiële steun.

Sinds de eerste editie werd Unseen bijgestaan door de BankGiro Loterij en het Blockbusterfonds vanwege het vernieuwende karakter van het festival. Zij verleenden expertise en financiële steun, waardoor het festival ­hopelijk op eigen benen zou komen te staan. Maar dat lukte niet doordat het festival te klein bleef. Daarom werd na de editie van 2017 besloten om de steun te stoppen, zegt Willemijn de Vries, coördinator van het Blockbusterfonds. ‘Het probleem is dat het festival maar drie dagen duurt, waardoor verdere groei moeilijk is.’

Van 2012 tot en met 2017 doneerde de BankGiro Loterij in totaal 3,3 miljoen euro. Het Blockbusterfonds leende daarnaast in totaal voor bijna 1,4 miljoen euro aan Unseen. Met de jaarlijkse leningen kon de festival­organisatie de komende editie voor­financieren. Al die leningen zijn volgens De Vries terugbetaald.

Foam stelt dat de samenwerking begin 2017 is gestopt omdat het museum zich wilde gaan toeleggen op de eigen taken. ‘We hebben veel kennis en energie in Unseen geïnvesteerd’, zegt een woordvoerder. ‘Maar dat vroeg erg veel van ons. We zijn op goede voet uit elkaar gegaan.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden