Fotocoryfee Van Bennekom wint, maar betaalt de prijs

Persfotograaf Kors van Bennekom stopt ere-lidmaatschap fotografenvereniging DuPho na conflict met IISG over auteursrecht.

Strijder voor de auteursrechten van fotografen Kors van Bennekom (82). Beeld
Strijder voor de auteursrechten van fotografen Kors van Bennekom (82).Beeld

De vermaarde persfotograaf Kors van Bennekom beëindigt zijn erelidmaatschap van fotografenvereniging DuPho. Van Bennekom voelt zich in de steek gelaten in zijn conflict over auteursrechten met het Internationale Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG).

De inmiddels 82-jarige Amsterdamse fotojournalist was ruim vijftig jaar nauw betrokken bij de fotografenberoepsvereniging GKf en was de oprichter van de fotografenfederatie, beide recentelijk opgegaan in DuPho. Van Bennekom vindt dat hij steun verdient, omdat zijn conflict met het IISG mogelijk consequenties heeft voor meer fotografen.

Het IISG digitaliseerde 221 foto's van Van Bennekom en zette die op internet zonder zijn toestemming. Onterecht, vond ook de Amsterdamse rechtbank. Maar tot Van Bennekoms grote verbazing kende de rechter geen schadevergoeding toe. Bovendien moet hij zelf de proceskosten van bijna 15 duizend euro betalen, ondanks zijn gelijk.

'Emotioneel'

'Omdat er geen schadevergoeding is toegekend, kunnen archiefinstellingen zomaar alles op internet pleuren en afwachten', zegt zoon Joris van Bennekom. Hij beheert vrijwillig de stichting van Van Bennekom, samen met zijn vrouw. 'Het is alsof je 221 keer door rood rijdt en alleen gewaarschuwd wordt dat je de volgende keer een bekeuring krijgt. Dat risico durven archiefinstellingen wel te nemen.'

De kosten van de rechtszaak zijn tot nu toe betaald door Kors van Bennekom en zijn vrouw Ine, die ook erelid was van de GKf. Het hoger beroep wordt hen te duur. Vandaar dat zij DuPho om hulp vroegen. Tevergeefs.

'Ik word er emotioneel van', zegt Van Bennekom, die zich naar eigen zeggen altijd hard maakte voor solidariteit onder fotografen. Hij was negen jaar voorzitter van de beroepsvereniging GKf en richtte begin jaren zeventig de fotografenfederatie op, juist om een vuist te kunnen vormen in dit soort kwesties.

DuPho-directeur Peter van den Doel betreurt de opzegging. Steun bij de rechtszaak was echter geen optie, zegt hij. 'We hebben de middelen niet en mengen ons niet in lopende zaken. We vinden het zuur dat Kors van Bennekom de proceskosten moet betalen, maar zijn gelijk in deze zaak is de grootste winst. Archiefinstellingen denken voortaan wel twee keer na voordat ze foto's op het net zetten zonder toestemming.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden