Foto’s voor de lol in Stedelijk Museum

Dat wordt spannend vrijdagochtend. Dan wordt bekendgemaakt welke aankopen het Stedelijk Museum in Amsterdam gaat doen op het gebied van fotografie.

Merel Bem

Serendipiteit – dat is het thema dat Aarsman voor zijn voorstel bedacht. En dat woord is een goede beschrijving van de manier waarop hij zelf naar fotografie kijkt. Het is fotografie die van tevoren niet is bedacht, maar wordt ingezet als therapeutisch middel, als troost of als pure registratie, zonder dat de fotograaf zich bekommert om de fotografische regels. Op Off the Record zijn foto’s en videowerk te zien die in eerste instantie werden gemaakt omwille van alles wat je kunt bedenken, maar niet omwille van de kunst of de kunstfotografie.

Deze kijk op fotografie omarmt de amateurfotograaf. Ook die kon dit jaar zijn werk insturen, en hopen op een plek in de collectie van het Stedelijk. Het werd een eigenaardige mix die, hoewel soms wat al te melig, interessante vragen oproept over het kijken naar en beoordelen van fotografie. Naast foto’s van professionele fotografen, oorspronkelijk niet als verkoopbaar werk gemaakt, is werk van onbekende namen te zien, van mensen die ‘voor de lol’ foto’s nemen. Van zichzelf en hun kinderen in bed op zondagmorgen bijvoorbeeld. Of van rollen vinyl in tapijthallen, als geheugensteuntje voor bij het uitdenken van theaterdecors. Het zijn beelden die pas later, in een andere context, ineens een andere waarde krijgen.

Iedereen fotograaf. Het lijkt zo’n makkelijke benadering van het medium. Lekker democratisch ook: in principe is elk beeld, door wie dan ook gemaakt, interessant. Maar in de praktijk blijkt deze manier van kijken vaak op weerstand te stuiten. Voor kunstliefhebbers die de laatste jaren net gewend waren geraakt aan de fotografie, die op haar beurt toenadering had gezocht door zo veel mogelijk op schilderkunst te lijken, is het gebrek aan regels wellicht te veel van het goede. Voor anderen maakt dit de keuze van het Stedelijk Museum alleen maar interessanter. Nooit eerder had een museum de kans om de kloof tussen amateurs en professionele fotografen enigszins te dichten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden