Foto-instellingen eensgezind over erfenis Wertheimer

In de ogen van de directeuren van fotoinstellingen moeten vorige week florijntekens hebben opgelicht. Het Prins Bernhard Fonds maakte hen bekend dat wijlen prof....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Maar afgelopen dinsdag was het gezonde verstand bij de directeuren weergekeerd. Ze verklaarden, in vergadering bijeen, eendrachtig dat het geld niet versnipperd mag raken over de vele musea en instituten die iets met fotografie doen. En zodoende achtte niemand het opportuun om meteen een aandeel van het vermogen op te eisen.

'Ik heb de afgelopen dagen wel een beetje lopen tobben', erkent directeur Loek van der Molen van het Nederlands Foto Instituut (NFI) in Rotterdam. Hij was bang dat de financieel niet overbedeelde Nederlandse fotoinstellingen in de rij zouden staan bij het Prins Bernhard Fonds in Amsterdam om hun gironummer te overhandigen. 'Maar gelukkig bleek dinsdag dat er veel idealisme en weinig egoïsme bestond.'

De komende maand zullen alle betrokken instellingen nadenken over hoe het vermogen van Wertheimer het best kan worden besteed. En pas dan zal worden verder gepraat over de vraag hoe aan een belangrijke voorwaarde die prof. Wertheimer aan zijn legaat verbond - de oprichting van een Nederlands fotomuseum - kan worden tegemoetgekomen.

Voor de besprekingen over het legaat zijn, behalve het NFI, uitgenodigd het Nederlands Fotoarchief, het Rijksprentenkabinet van het Rijksmuseum in Amsterdam, het Prentenkabinet van de Universiteit van Leiden, het Studie- en Documentatiecentrum voor Fotografie, het Spaarnestad Archief in Haarlem, de Stichting Beeldende Amateurkunst en de Bond van Nederlandse Amateur Fotografen.

Hun vertegenwoordigers zijn formeel overigens niet meer dan adviseurs. Want het Prins Bernhard Fonds zal het bestuur benoemen van wat straks de Wertheimer-Stichting voor Nederlandse Fotografie gaat heten.

Hoewel het Prins Bernhard Fonds in zijn bestaan nog niet eerder zo'n grote schenking ten deel is gevallen, is het vermogen van 22 miljoen gulden 'toch iets minder fantastisch dan men in eerste instantie geneigd is te denken', benadrukt directeur Flip Bool van het Nederlands Fotoarchief. Alleen de koerswinsten van de aandelen waarin Wertheimer zijn vermogen heeft belegd, zullen daadwerkelijk worden ingezet ten bate van de fotografie. Het Prins Bernhard Fonds zal daarbij voorzichtiger beleggen dan Wertheimer deed. Wertheimer belegde voor 100 procent in aandelen, het PBF doet dat voornamelijk in minder risicovolle (maar bij een beurshausse ook minder lucratieve) obligaties.

Per jaar komt er tussen één en anderhalf miljoen gulden extra beschikbaar voor de fotografie. 'Dat is fantastisch. Maar het NFA en het NFI, twee redelijk bescheiden instellingen toch, hebben samen een budget van drie miljoen gulden. Dus kun je wel nagaan dat je niet voor een miljoen per jaar een museum kunt exploiteren.'

Het is geenszins uitgesloten dat een of meer fotoinstellingen een deel van hun huidige taken overdragen aan het toekomstige museum, of zelfs helemaal opgaan in dat permanente onderkomen voor de fotografie. Zo sluit directeur Van der Molen van het NFI niet bij voorbaat uit dat zijn instelling op die manier meer voor de Nederlandse Fotografie kan betekenen. Andere instituten denken er net zo over, aldus Van der Molen. Door samenvoeging van bestaande instellingen met het nieuwe museum, zou er ook een groter budget ontstaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden