Beeldende KunstMusea en Shell

Fossil Free Culture NL claimt dat steeds meer musea Shell laten vallen – maar de musea ontkennen

Van Gogh Museum, Mauritshuis en Museon zouden banden met Shell hebben verbroken. In reactie op het bericht ontkennen ze ethische motieven.

Michiel Kruijt
Het Mauritshuis in Den Haag. Beeld Freek van den Bergh/de Volkskrant
Het Mauritshuis in Den Haag.Beeld Freek van den Bergh/de Volkskrant

Het was wederom ‘breaking news’ op de Facebookpagina van Fossil Free Culture NL, een groep van milieuactivisten die een paar keer het Van Gogh Museum heeft belaagd vanwege de sponsoring door Shell. Na een eerder bericht dat dit Amsterdamse museum de banden met de oliegigant heeft verbroken, schreef de protestgroep woensdagavond dat het Mauritshuis en het ­Museon in Den Haag dat voorbeeld hebben gevolgd.

Volgens Fossil Free Culture NL zullen nog meer cultuurinstellingen deze beslissing nemen, omdat het besef is doorgedrongen dat sponsoring door milieuonvriendelijke bedrijven immoreel is. ‘Kettingreactie in uitvoering’, staat er bovenaan het bericht.

Einde contract

Maar de lezing van twee van de drie genoemde musea is heel anders (bij het Museon kon niemand reageren vanwege vakanties).

Een woordvoerder van het Van Gogh Museum stelt dat Shell achttien jaar sponsor is geweest, maar dat hieraan om een logische reden een einde aan is gekomen: de termijn van het laatste contract zat erop.

Dat is ook op te maken uit een persbericht van Shell van 10 augustus. Saillant detail: twee weken later meldt de actiegroep dat ‘goed-geplaatste bronnen’ hebben bevestigd dat het Van Gogh Shell heeft laten vallen als sponsor. Het museum heeft het persbericht niet op zijn website gepubliceerd, hoewel directeur Axel Rüger daarin wel wordt geciteerd.

Hij bedankt Shell voor de ‘waardevolle’ samenwerking. Het Van Gogh Museum kreeg geen financiële bijdragen van het concern; dat leverde apparatuur, mensen en kennis voor ­materiaaltechnisch onderzoek naar schilderijen van Van Gogh. Over de ­resultaten daarvan zijn meerdere ­publicaties verschenen, de laatste wordt in 2021 verwacht.

Ook bij het Mauritshuis was Shell ‘Partner in Science’, zoals de samenwerking met de musea wordt genoemd. Het concern hielp bij dit museum mee aan onderzoek naar doeken van Jan Steen. ‘Dat is een afrondende fase’, stelt een woordvoerder.

Het Mauritshuis heeft in tegenstelling tot het Van Gogh wel financiële steun van Shell ontvangen; 3 miljoen euro voor de verbouwing van het in 2014 heropende museum. Als dank daarvoor werd een nieuwe vleugel naar het olieconcern vernoemd. ‘Maar in 2020 vervalt die naam van rechtswege’, zegt de woordvoerder van het museum. ‘Het is niet zo dat contracten niet meer worden verlengd. Beide partijen hadden eerder al besloten dat die maar een bepaalde tijd zouden lopen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden