RecensieFlying Bach

‘Flying Bach’ is een organische samensmelting van breakdance en ballet ★★★☆☆

De breakdancers van Flying Steps versnellen hun moves op het krachtige ritme van Bachs welluidende melodieën. Jammer genoeg wordt het spektakel rond een simpel verhaallijntje geslingerd.

Annette Embrechts
‘Flying Bach’ van Flying Steps. Beeld Carlo Cruz
‘Flying Bach’ van Flying Steps.Beeld Carlo Cruz

Ze noemen zich The Fighter, The Punisher, The Young Gun, Lil Rock of Lil Zoo. En ze hebben allemaal een of meer grote breakdance battles op hun naam staan. Ieder met eigen specialiteit. Zo groeide Benny (Kimoto) uit tot Red Bull icoon vanwege zijn uitvinding van de continue airflare. Weer een ander is specialist in powermoves, headmills, popping & locking of tutting – allemaal bekende en inmiddels klassieke breakdancestijlen. De jongens behoren tot het in 1993 opgerichte breakdancecollectief Flying Steps. De Berlijnse groep van artistiek leider Vartan Bassil brak in 2014 door naar internationale podia met Flying Illusions, een flitsende show die breakdance mixte met magie, goocheltrucs en filmillusie. Inmiddels toert Flying Steps over de wereld met Flying Bach, inderdaad, een mix van breakdance en Das wohltemperierte Klavier van Johann Sebastian Bach. Flying Pictures is net gelanceerd (gebaseerd op Mussorgsky’s Schilderijententoonstelling), het wachten is op Flying Opera, Flying Art of Flying Theatre.

Zaterdag haalde de Nieuwe Luxor in Rotterdam Flying Bach eenmalig naar Nederland. Een lekkere cross-overfamilievoorstelling met live begeleiding op vleugel en klavecimbel. De zeven breakdancers versnellen hun moves op het krachtige ritme van Bachs welluidende melodieën, meestal live gespeeld, soms door de shredder gehaald op band. Van een clash is geen sprake, eerder van een organische samensmelting. Met Bachs muzikale fenomeen van contrapunt wordt in de choreografie weinig gedaan. Het zijn vooral solo’s (in ieders specialiteit) en fraai uitgelijnde groepsstukken. Jammer genoeg slingert Flying Steps het spektakel rond een simpel verhaallijntje over de clichématige tegenstelling tussen breakdance en ballet. De Taiwanese Ya-Chun Tsai maakt een ‘balleterig’ zoetje van de ballerina die eerst van het podium wordt geweerd door powermoves maar langzaam one of the guys wordt. Die versmelting zag je van verre aankomen (vliegen).

Dans

★★★☆☆

Flying Bach door Flying Steps

11/5, Nieuwe Luxor, Rotterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden