BladFlow

Flow: op zoek naar de weg in niet-weten en de comeback van de droogbloem

Wat is lezenswaardig deze week? Vandaag: Flow gaat nog steeds over ‘klein geluk, andere keuzes en simpeler leven’.

null Beeld Flow
Beeld Flow

Flow is ‘een tijdschrift zonder haast’ dat gaat over ‘klein geluk, andere keuzes en simpeler leven’. Dat klinkt behoorlijk goed en hoopgevend, maar zou het ook wérken, in een tijd van een wereldwijde crisis en, om maar wat te noemen, een avondklok?

De toon van het eerste nummer van het jaar is blijmoedig, zoet, bemoedigend en kalmerend als altijd. Achter de schermen was het wel een tikje onrustig. De wegen van de twee vrouwen die van Flow een onverwacht succes maakten, Astrid van der Hulst en Irene Smit, gaan uiteen. Van der Hulst vertrekt na twaalf jaar, Smit blijft.

Yin en yang

Het gevoel is dubbel, blijkt uit hun laatste voorwoord. Ze hebben ‘een soort yin en yang’ in hun hoofd, maar kijken terug op een ‘waanzinnig mooi avontuur’.

Dat was het zonder twijfel. Vanuit het niets bestormden Van der Hulst en Smit, vijftigers inmiddels, in 2009 de markt. Ze negeerden de meeste wetten van bladenmakers. De eerste zin van het eerste nummer, tevens visitekaartje: ‘De mooiste dingen ontstaan als je je gevoel durft te volgen.’

Het heeft het blad geen windeieren gelegd, de oplage naderde de grens van honderdduizend. Onlangs werd wel een stapje teruggezet. De Engelstalige editie van Flow werd geschrapt.

Flow is niet geschikt voor iedereen. Niet veel mannen zullen erop aanslaan. Flow is voor vrouwen en wordt gemaakt door vrouwen. In het colofon staan slechts twee mannen vermeld.

Er zijn vier pijlers: de tijd, de mensen, de plaatjes en het leven. Tot de eerste categorie hoort het openingsverhaal, een stuk over de ongewisse toekomst en de bijbehorende onzekerheid en verwarring. De kop is vintage Flow: ‘Je weg vinden in niet-weten’.

De stijl is al die jaren door de makers zorgvuldig bewaakt, ook visueel. Flow is het tijdschrift dat naast de titel en de ondertitel slechts één woord op de cover zet, ‘Breathe’. Op een losse sticker worden enkele verhalen aangekondigd, onder meer over de comeback van de droogbloem.

Typisch Flow (en naadloos aansluitend bij de tijdgeest) is ook een stuk van Karine Hoenderdos over alleen zijn. Domweg gelukkig in je eentje, staat erboven. Een citaat: ‘Door zelfliefde te ontwikkelen heb je altijd je beste vriend bij je’. Verder leren we onder meer het Koreaanse woord honjok, mensen die het alleen-zijn omarmen.

Voor iedereen, alleen of niet alleen, is er een geschenk van Flow, een kalender en een notitieboek. Op het omslag staart een vrouw naar een sterrenhemel. Trust the magic of new beginnings, is het goedbedoelde advies.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden