TheaterrecensieHoe ik talent voor het leven kreeg

Floris van Delft ondervangt het precaire onderwerp, met een duidelijke verhaallijn ★★★☆☆

Hoe ik talent voor het leven kreeg is gebaseerd op het gelijknamige boek van Rodaan Al Galidi.

Karin Veraart
null Beeld Raymond van Olphen
Beeld Raymond van Olphen

Is dit mijn verhaal? Het had mijn verhaal kúnnen zijn, zegt acteur George Elias Tobal. Met die woorden leidt hij zijn publiek, een volle Amsterdamse Stadsschouwburg, de voorstelling in. Die heet Hoe ik talent voor het leven kreeg: een groots opgezet theaterproject met muziek van het Amsterdams Andalusisch Orkest, medewerking van dansgezelschap ICK, tientallen mensen met een vluchtverleden en vijf professionele spelers onder regie van Floris van Delft. En met een uitgebreid ‘verdiepingsprogramma’.

Hoe ik… is gebaseerd op het gelijknamige boek van de in Irak geboren schrijver Rodaan Al Galidi, die een beeld schetst van het leven in een asielzoekerscentrum. Tobal speelt asielzoeker Semmier, spil van het verhaal. Hem volgen we op zijn gang langs de instanties, de bureaucratie, in het eindeloze wachten en in zijn contact met de andere bewoners van het asielzoekerscentrum. Het is een moeizame tocht natuurlijk, een vol van machteloosheid, moedeloosheid en verdriet op zijn tijd, maar ook brengen Al Galidi en Van Delft de nodige humor en mildheid in het relaas. Zelfs zo dat de omgangsvormen tussen de azc-bewoners je nog bijna (te) hoffelijk voorkomen.

Een theaterproject over vluchtelingenproblematiek is niet zelden een precaire zaak gebleken, waarbij een integer idee uitmondde in een resultaat dat alle kanten uitwaaiert. Van Delft ondervangt dat door te kiezen voor een duidelijke verhaallijn, een paar stevige spelers en de inbreng van de fraaie ICK-choreografie. Die zorgt ervoor dat de onzekerheid en het gevoel onderdeel te zijn van een grauwe wachtende massa, bijna tastbaar wordt.

Hoe ik talent voor het leven kreeg

Theater

★★★☆☆

Door Wat we doen, het Amsterdams Andalusisch Orkest, George & Eran Producties en ICK Amsterdam. Naar het gelijknamige boek van Rodaan Al Galidi

Regie en bewerking Floris van Delft

14/2, Stadsschouwburg Amsterdam. Tournee t/m 19/4

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden