Recensie Theater

Floris (6+) is een bij elkaar gefabriekte enscenering, gemixt met een fragment Nederlandse geschiedenis en losjes met de tv-serie ★★☆☆☆

Dansers zingen en muzikanten dansen, dat komt de kwaliteit niet altijd ten goede.

Carlo Camagni (als Floris) en Claire Hermans (als tante Aleida) in Floris (6+) van Plan d- Beeld Menno van der Meulen

Hij is paard en ridder tegelijk. Danser Carlo Camagni vertolkt met briesende lippen en woeste krullen zowel de viervoeter van de Graaf van Holland, als de berijder zelf: Floris V. Dat doet hij overtuigend. Strijdbaar zet hij een koperen ketel op zijn kop, schuift een stuk regenpijp om zijn arm en pakt zijn zwaard. Aangespoord door tante Aleida (Claire Hermans) rent hij als 12-jarige de West-Friezen tegemoet. Die hebben zich met stofkappen verschanst achter pallets. Floris moet en zal zijn vermoorde vader (Willem II) wreken. Maar eerst moet hij leren incasseren.

Carlo Camagni (als Floris) in Floris (6+) van Andreas Denk/Plan d- Beeld Menno van der Meulen

Choreograaf Andreas Denk stopt een fragment Nederlandse geschiedenis uit de Middeleeuwen in de blender en mixt dit voor jeugdig publiek losjes met de televisieserie Floris (die overigens wel over een andere Floris gaat). Moed, wraak en het overwinnen van angst om een heldenrol te durven vervullen, daarom draait het in Floris (6+).

Denk kiest zichtbaar voor een bij elkaar gefabriekte enscenering, alsof hij riddertje speelt op zolder, met verkleedkist. Zijn performers hullen zich in bij elkaar gebonden lappen en schermen met koevoet en pallets. Ook de magische krachten van goochelaar Woedy Woet (beschermheer van Floris) zijn doorzichtig; je ziet zijn handen in de cape naar geheime zakken zoeken. Dat speelse en losse oogt (bij de première) nog wat onaf en amateuristisch. Bovendien vraagt Denk veel van zijn performers: dansers zingen, muzikanten dansen en de illusionist acteert. Dat komt de kwaliteit niet altijd ten goede. ‘We mogen nooit meer verliezen, van die gore, nare Friezen’, klinkt het buiten adem, met operastem.

Het is vooral de woordeloze Camagni die als Floris én briesende hengst de show redt, aangevuurd door de live vertolkte, nieuw gecomponeerde blaasmuziek van David Dramm, op trombone en sax.

Floris (6+)

Dans

Door Plan d-/Andreas Denk. 

24/2, Podium Hoge Woerd/Castellum, Leidsche Rijn. Tournee t/m 3/5.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden