nieuwspopprijs

Floor Jansen wint de popprijs 2019, het jaar dat ze eindelijk doorbrak in eigen land

Als zangeres van Nightwish was Jansen internationaal al een megaster. Mede dankzij Beste zangers leerde ook Nederland haar kennen.

Menno Pot
Floor Jansen: ‘Ik voel me vereerd dat ik deze prijs heb gekregen’ Beeld Daniel Cohen
Floor Jansen: ‘Ik voel me vereerd dat ik deze prijs heb gekregen’Beeld Daniel Cohen

Scherpe muziekliefhebbers constateerden het al in de aanloop naar Eurosonic Noorderslag, bij bestudering van het blokkenschema: de uitreiking van de Popprijs is ingekort, er staat nog maar tien minuten voor. Komt de winnaar de prijs misschien niet zelf in ontvangst nemen en volgt er dus ook geen optreden? Of wordt het Duncan Laurence, met alleen zijn songfestivallied Arcade als live-toegift?

De winnaar is dus Floor Jansen (38), de Nederlandse frontvrouw van de populairste symfonische metalband ter wereld, het Finse Nightwish. 3FM-dj Frank van der Lende leest wat zinsneden voor uit het juryrapport, schreeuwt Jansens naam en daar verschijnt ze op het videoscherm: eerst zingend, daarna voor haar huis in Zweden, bij daglicht, dus vooraf opgenomen.

‘Ik voel me vereerd dat ik deze prijs heb gekregen’, zegt ze. ‘Er zijn veel fantastische muzikanten in Nederland, maar ik heb ’m gewonnen. Deze erkenning is buitengewoon.’

Hier en daar gemopper

De toeschouwers in de Groningse Oosterpoort weten niet wat ze ervan moeten vinden. Het applaus is lauw, een beetje zoals in 2017, toen Martin Garrix won. Op Floor Jansen hadden weinigen gerekend. Duncan Laurence en (niet voor het eerst) De Staat leken favoriet.

In de nabespreking gonst hier en daar gemopper door zaal en foyer. Zou Jansen ook hebben gewonnen zonder haar tv-optredens in Beste Zangers, in het bijzonder dat indrukwekkende duet met Henk Poort (The Phantom of the Opera), waardoor een breed Nederlands tv-publiek haar leerde kennen? En is het dan niet vreemd dat een tv-duet zo zwaar telt?

Natuurlijk lag het voor de jury niet zo simpel. Het duet onderstreepte hooguit de belangrijkste bevindingen.

In het juryrapport wordt de zangeres uit Goirle geroemd om de ‘vocale toppen’ die ze weet te halen en vanwege haar 20-jarige staat van dienst in de symfonische metal. Eerst in After Forever (1997-2009), met behoorlijk succes, maar toch ook in de schaduw van Within Temptation, dat de Popprijs in 2005 won.

In 2012 trad Jansen toe tot Nightwish, de band die alle Nederlandse genregenoten in mondiale populariteit overtreft. Ze was aanvankelijk huurling voor een tournee, maar werd in 2013 volwaardig groepslid.

Nightwish moest in Nederland lang op de massale erkenning wachten die de groep in andere landen geniet. Die kwam pas dit jaar, culminerend in twee optredens in de Amsterdamse Ziggo Dome.

De kaartjes voor Jansens Nederlandse solotournee, die binnenkort begint, raakten al voor de jaarwisseling uitverkocht. Zo werd 2019 het jaar van haar grote doorbraak in haar geboorteland, dat ze in 2018 nog getergd omschreef als een ‘kloteland’ op muzikaal vlak.

In 2019 kwam het goed. Geen Nederlandse vocalist zong voor zulke grot aantallen mensen over de hele wereld en geen Nederlandse vocalist demonstreerde daarbij een dergelijk vocaal kunnen. Het Beste Zangers-duet stond daarvoor symbool en onderstreepte ook nog iets anders, namelijk het feit dat Floor Jansen een brug slaat tussen verschillende publiekscategorieën en ‘een verbindende kracht heeft, voorbij de subcultuur’.

Het prijzengeld van 10 duizend euro en het traditionele beeldje van Theo Mackaay zijn voor haar.

Floor Jansen vertelde in Volkskrant Magazine over haar favorieten: van single malt whiskey tot Helsinki. Lees hier het interview terug.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden