PODCASTRECENSIEFLOODLINES

Floodlines laat zien: Katrina heeft New Orleans nooit verlaten ★★★★☆

De Volkskrant luistert naar (nieuwe) podcasts en bespreekt er elke week een. Vandaag: Floodlines biedt de nodige reflectie op orkaan Katrina.

Tim Igor Snijders
null Beeld The Atlantic
Beeld The Atlantic

Een laag en soepel trompetgeschal transporteert de luisteraar naar New Orleans, de geboorteplaats van de jazz. Waar dat normaal gesproken een gevoel van romantiek oproept, klinkt de muziek hier, in de openingsscènes van de podcast Floodlines, ronduit omineus. Een grote storm, nee, dé grote storm, nadert. Orkaan Katrina zou in augustus 2005 dijken kapotslaan, de stad onder water zetten en de schadelijkste storm in de Amerikaanse geschiedenis blijken.

Floodlines, de eerste verhalende audioproductie van het erudiete maandblad The Atlantic, gaat niet over een natuurramp. Ze gaat over alles wat daarna kwam.

In acht afleveringen reconstrueert de podcastserie kundig de ramp die bij uitstek symbool kwam te staan voor overheidsfalen en schrijnende rassenongelijkheid. Noodhulp liet lang op zich wachten, de overwegend zwarte bevolking van New ­Orleans voelde zich vergeten.

We horen Le-Ann Williams haar 14-jarige zelf citeren, in de opvang waar water, voedsel en elektriciteit ontbreken: ‘Zeg het maar eerlijk, mama. Niemand komt. Wij gaan hier sterven.’

Verpleegkundige Alice Craft-Kerney, wier huis werd overspoeld, breekt nóg als ze over dit onderwerp spreekt: ‘Voor iemand van kleur zit het altijd in je achterhoofd: de overheid geeft niets om jou. ­Katrina heeft dat eens te meer duidelijk gemaakt.’

Afgesneden van de buitenwereld werd New Orleans een bron van wilde (racistische) geruchten. In de noodopvang zouden baby’s worden verkracht en kinderen de keel worden doorgesneden. Al die geëvacueerden zouden ordinaire plunderaars zijn, niet van voedsel, maar van breedbeeldtelevisies.

Floodlines laat knap zien hoe die onware verhalen grote gevolgen hadden. Wat een humanitaire ramp was, werd als een oorlogssituatie benaderd. Zo vonden meerdere ongewapende evacués de dood toen gespannen politieagenten het vuur openden.

De podcast biedt de nodige reflectie op een verkeerd begrepen ramp en haar blijvende gevolgen.

Zwarte huiseigenaren keerden na de storm minder vaak terug dan witte. Een buurtziekenhuis dat vooral arme en zwarte patiënten bediende, werd niet herbouwd. Sociale woningbouw maakte plaats voor nieuwe, duurdere appartementen. Het valt maker Vann R. Newkirk jr. op: ‘Veel mensen zeggen tegenwoordig dat New Orleans beter af is. Maar niemand vraagt wie daarvoor de prijs hebben betaald.’

Floodlines, the story of an unnatural disaster

Van The Atlantic

★★★★☆

Presentatie: Vann R. Newkirk jr.

8 afleveringen, van tussen de 23 en 54 minuten

Te beluisteren via theatlantic.com en op Spotify, Apple Podcasts en Stitcher

Ter achtergrond heeft The Atlantic een tijdlijn en een kaart met de belangrijkste locaties gemaakt

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden