Flint Town is een krachtig portret van mensen die tegen de klippen op zoeken naar een waardig en zinvol leven

Mark Moorman
null Beeld rv
Beeld rv

We zijn eerder in Flint, Michigan, ten noorden van Detroit geweest. In 1989 maakte een jonge inwoner van de stad een documentaire over het verdwijnen van de autoindustrie uit Flint, dat thuisbasis voor autofabrikant General Motors was. Roger & Me van Michael Moore schetste het beeld van de gevolgen van het verdwijnen van de eerste autobanen uit Flint. Het is er niet beter op geworden. Van de tachtigduizend autobanen uit de jaren zeventig zijn er een handvol over. De woonwijken van de middenklasse zijn verlaten, inmiddels rij na rij van leeggeroofde drugsholen.

Flint Town is een boeiende, achtdelige documentaireserie waarin de politie van Flint wordt gevolgd, van november 2015 tot aan het begin van 2017, het begin van het Trump-tijdperk. Het is, zonder overdrijving, een stad op de rand van de achtergrond. In alle misdaadstatistieken vinden we Flint in de top 5 van het land terug en daar staat een volledig uitgeklede politieafdeling tegenover, met een paar schamele patrouillewagens die elke avond een soort nachtelijke hel inrijden. Voeg daar ook de watercrisis van 2014 bij, waarbij de rotte waterleiding-infrastructuur leidde tot een massale vergiftiging van de inwoners. Alle hoofdrolspelers hebben het gevoel dat ze in het afvoerputje van het land wonen.

De makers van Flint Town hebben gekozen voor het perspectief van de politie. Camera’s geïnstalleerd in en op patrouillewagens geven een angstaanjagend beeld van nachtelijke straten waarbij jonge agenten vanwege personeelsgebrek vaak in hun eentje moeten optreden. In een van de eerste afleveringen zien we hoe een agent meer dan een etmaal na een roofoverval ter plekke arriveert.

Er komt een nieuwe politiechef die een zero tolerance task force samenstelt, die met weinig ontzag voor burgerrechten als een miltaire eenheid opereert. Om het personeelsgebrek te maskeren wordt een vrijwilligerskorps opgeleid, waarbij pensionado’s en werklozen met wapens leren omgaan. De politieafdeling, met een zwarte commissaris aan het hoofd, wordt verscheurd door raciale spanningen waarbij de witte agenten in de geruchtmakende incidenten met agenten die zwarte ongewapende verdachten doden, vrijwel zonder uitzondering de kant van de politie kiezen. Zwarte agenten worden ondertussen door de zwarte bewoners van Flint als verraders gezien.

En toch is Flint Town een krachtig portret van mensen die tegen de klippen op zoeken naar een waardig en zinvol leven, al heeft de wereld ze de rug toegekeerd.

Flint town

Documentaire

Vier sterren

Regie: Zackary Canepari, Jessica Dimmock, Drea Cooper

Te zien op Netflix

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden