Drama

Flags of Our Fathers

Terug naar de vlag

In oorlogstijd kijken filmmakers vaak terug naar vroegere oorlogen. Tijdens de Korea-oorlog maakten de Amerikaanse studio's vele films over de Tweede Wereldoorlog, tijdens de Vietnam-oorlog maakte Robert Altman met M.A.S.H. een komedie over de Korea-oorlog. Clint Eastwood voegt zich in die traditie door nu, terwijl de Amerikaanse troepen nog altijd strijd leveren in Irak, twee films te voltooien over de verovering van het Japanse eiland Iwo Jima, begin 1945.


Flags of Our Fathers, waarop over enkele maanden Letters from Iwo Jima zal volgen, is een studie van een van de beroemdste beelden van de Tweede Wereldoorlog: de foto die Joe Rosenthal maakte van soldaten die gezamenlijk op de top van het vulkaaneilandje een mast omhoog duwden waaraan de Amerikaanse vlag was bevestigd.


Bijzonder knap is de manier waarop Eastwood dat ene moment vanuit meerdere perspectieven benadert. Hij filmt de veldslagen vooraf, de manier waarop de foto indruk maakt op het thuisfront, hoe politici het beeld het legendarische beeld vervolgens exploiteren en de betekenis die de foto had voor de verdere levens van de mannen die erop te zien waren. De flashbackstructuur waarin de verschillende verhalen door elkaar lopen is vaak opzettelijk desoriënterend, maar telkens komen de verhaallijnen fraai samen - meestal bij de vlag.


Dat zeldzaam heroïsche beeld dat de basis van Flags of Our Fathers vormde, heeft zeker geen zuiver heldhaftige film opgeleverd; cynisme, verdriet en teleurstelling zijn nadrukkelijk aanwezig. Maar ten slotte weet Eastwood, via alle omwegen en sprongen in de tijd, in de oorlog van vroeger de zwijgzame moed en opofferingsgezindheid te vinden die zo kenmerkend zijn voor zijn beste films.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden