Film

Fire Island is een gelikte, zelfbewuste romkomcocktail, samengesteld uit weinig gebruikte ingrediënten ★★★☆☆

Neem alleen al de onverbloemde wijze waarop het scenario van Joel Kim Booster het racisme schetst waaraan de Aziatisch-Amerikaanse cast in hetero- én homokringen wordt onderworpen.

Berend Jan Bockting
Fire Island  Beeld
Fire Island

Hetero-nonsens, noemt Noah de eerste zin van Jane Austens Pride and Prejudice, waarin ‘my girl Jane’ anno 1813 de wens van alleenstaande mannen om een vrouw te vinden als universeel erkende waarheid beschreef. Zo doet de openingsscène van Fire Island op speelse wijze een belofte voor het verdere verloop van de film: het grote ongelijk van Austen gaat hier moeiteloos worden bewezen.

Noah haast zich naar de boot die hem en zijn vriendengroep naar hun jaarlijkse vakantie op Fire Island brengt, het autoloze feesteiland op twee uur varen van New York. Ook wel ‘gay Disney World’, typeert hij op de voice-over. Noah (gespeeld door Joel Kim Booster, tevens de scenarioschrijver) is een vrijbuiter: hem wacht een week vol ongedwongen seks.

Beste vriend Howie (Bowen Yang, bekend van Saturday Night Live) is het tegenovergestelde. Hij was hier ooit onbezonnen en op zijn gemak, maar is inmiddels een dertiger in existentiële crisis: eigenlijk best eenzaam, nooit een echt vriendje gehad, te veel romanticus voor deze plek. Noah forceert een pact: als Howie zich deze vakantie nou óók eens overgeeft aan opgewekte seks, dan belooft Noah tot die tijd seksuele onthouding. Natuurlijk valt Howie vervolgens voor een knappe dokter (James Scully) met wie het veel te goed klikt voor het no strings attached-principe, terwijl Noah het in eerste instantie hevig aan de stok krijgt met zijn hooghartige vriendengroep – voor hij de gay-versie van Mr. Darcy in een van hen ontwaart.

Fire Island, sinds de première van begin juni inmiddels een wereldwijde streaminghit (in Amerika op Hulu, daarbuiten Disney Plus), laat zich kijken als gelikte, zelfbewuste romkomcocktail, samengesteld uit weinig gebruikte ingrediënten. Neem alleen al de onverbloemde wijze waarop het scenario van Joel Kim Booster het racisme schetst waaraan de Aziatisch-Amerikaanse cast in hetero- én homokringen wordt onderworpen. Het eiland zelf, waar sinds medio vorige eeuw door de homogemeenschap uit protest tea dances werden georganiseerd omdat gays in New York officieel in bars geen alcohol mocht worden geschonken, is een historisch relevant en tot de verbeelding sprekend decor.

‘Een speeltuin voor oppervlakkige, ijdele idioten’, noemt iemand in de film het eiland ook, vermoedelijk precies op het moment waarop de gemiddelde kijker zich volgens een algoritme afvroeg hoeveel oppervlakkige en ijdele idioten op één eiland passen. Handige zet: met dit soort verteltrucs omarmt Fire Island zijn eigen clichés en de regels van het genre – en ontstaat hier en daar ruimte voor oprechte romantiek.

Fire Island

Romkom

★★★☆☆

Regie Andrew Ahn

Met Bowen Yang, Joel Kim Booster, Conrad Ricamora, James Scully, Margaret Cho

105 min., te zien op Disney+

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden