Review

Fire and Fury is uiterst leesbare kroniek van een jaar intriges en machinaties in Trumps Witte Huis

De tandem Jared Kushner en Ivanka Trump, in het Witte Huis 'Jarvanka' genoemd, is in het chaotische eerste jaar van het presidentschap van Donald Trump als winnaar van de intriges en machinaties komen bovendrijven. Dat is de conclusie van journalist Michael Wolff in zijn uiterst leesbare kroniek van de entourage van Trump.

Hans Wansink
Steve Bannon luistert naar president Trump Beeld afp
Steve Bannon luistert naar president TrumpBeeld afp

Michael Wolff doet niet aan voetnoten, maar zijn tekst is grondig door de molen gehaald door advocaten en factcheckers.

'Fire and Fury' is chronologisch opgebouwd. Het boek begint op 8 november 2016, de dag van de presidentsverkiezingen. Inclusief de kandidaat zelf, verwacht niemand in het kamp-Trump dat hij gekozen zal worden. Alleen echtgenote Melania heeft angstvisioenen. Trump ziet de campagne als opstapje voor een doorbraak als mediatycoon en zijn naaste medewerkers bereiden zich voor op een volgende carrièrestap.

Volstrekt onvoorbereid en zonder ervaring in de coulissen van Washington neemt team-Trump zijn intrek in het Witte Huis. Het relaas van Wolff staat in het teken van de machtsstrijd tussen Steve Bannon, de ideoloog die Trump ziet als breekijzer om de Republikeinse Partij om te smeden tot een nationalistisch-populistische beweging, en Jared Kushner, de schoonzoon van Trump die als een crypto-Democraat wordt gezien.

Bannon en Kushner werken aanvankelijk nog wel samen om de Republikeinse partijtop een kopje kleiner te maken, maar alras staan ze onverzoenlijk tegenover elkaar. Zij vechten hun vete uit door chronische lekkages naar de media, waardoor de verhoudingen in het Witte Huis alleen maar verder verziekt worden.

Michael Wolff: Fire and Fury. Inside the Trump White House

Henry Holt & Co; 336 pagina’s; € 24,99.

Fire and Fury in de Amerikaanse boekhandel Beeld reuters
Fire and Fury in de Amerikaanse boekhandelBeeld reuters

Bannon juicht te vroeg als Trump weigert het klimaatakkoord van Parijs te tekenen, een zaak waarvoor Ivanka zich het vuur uit de sloffen had gelopen. De tandem-Jarvanka slaat keihard terug door met succes actie te voeren voor het ontslag van FBI-baas Comey, een manoeuvre die door Bannon en de rest van de staf als een onvergeeflijke blunder wordt gezien. Het bleek de beslissende slag en het einde van Bannon als Trump-fluisteraar.

De publiciteit rond 'Fire and Fury' concentreert zich op diskwalificerende uitlatingen aan het adres van de president door Bannon en andere naaste medewerkers. Wolff wijst erop dat Trump weliswaar nooit iets leest en nauwelijks naar adviseurs luistert, maar dat hij ook optimistisch, energiek en uiterst charmant kan zijn. Hij is de versierder die zich niet kan voorstellen dat hij wordt afgewezen. En hij rekent genadeloos af met iedereen die hem in de weg zit. De schrik zit er bij degenen die het stormachtige eerste jaar in het Witte Huis hebben overleefd, dan ook diep. De schade beperken, meer zit er volgens de entourage van Trump niet in.

Niet Donald Trump zou het populisme verder brengen, maar hij, Steve Bannon. Hij lijkt zijn hand echter te hebben overspeeld.

Terwijl twijfels over de mentale gesteldheid van Trump toenemen, versterkt de president zijn positie
De voormalige topadviseur van president Trump, Steve Bannon, heeft al zijn beschuldigingen aan het adres van de Trump-clan weer ingetrokken en gaat diep door het stof voor zijn insinuaties. De website Breitbart noemt Trump 'een superman', nadat de president zelf al via Twitter had verklaard dat hij wel degelijk een 'soort van echt slim' en een 'zeer stabiel genie' is.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden