Financiële nood hoog bij musea

Een fors aantal musea kampt met financiële problemen. Volgens de Nederlandse Museumvereniging verkeren veel instellingen in de gevarenzone. De Raad voor Cultuur constateert dat veel musea niet in staat zijn te reageren op het afnemen van subsidies en sponsoring...

Van onze verslaggever Rob Gollin

Hoeveel musea in moeilijkheden verkeren, kan de vereniging niet zeggen. Het gaat om gemeentelijke diensten, verzelfstandigde instellingen en voormalige rijksmusea. Onlangs kwamen tekorten aan het licht bij het Centraal Museum in Utrecht, het Van Abbemuseum in Eindhoven, het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden en CODA in Apeldoorn.

Bestuurslid van de vereniging Kees van Twist noemt verder het Natuurhistorisch Museum Naturalis in Leiden, het Zuiderzeermuseum in Enkhuizen en Rijksmuseum Paleis het Loo in Apeldoorn. Ook het Bonnefantenmuseum in Maastricht heeft het moeilijk. Het Openluchtmuseum in Arnhem kreeg vorig jaar een eenmalige bijdrage van 2,8miljoen euro ter verlichting van de schuldenlast.

Volgens de Museumvereniging, die de belangen behartigt van ruim vierhonderdinstellingen, is niet langer sprake van incidenten. Zij heeft aangekondigd hulp tot ‘speerpunt van beleid’ te maken.

Hoewel de bezoekersaantallen zich al enkele jaren stabiliseren op ruim twintig miljoen per jaar, is het steeds moeilijker een sluitende begroting te presenteren. De hele serie nieuwbouw en uitbreidingen die de afgelopen jaren is voltooid, heeft geleid tot hogere exploitatiekosten. Die worden slechts voor een deel vergoed.

Voorzitter Riemer Knoop van de Commissie Musea in de Raad voor Cultuur meent dat de instellingen onvoldoende zijn toegerust voor de markt. Het kost als gevolg van de magere conjunctuur meer moeite om sponsors te vinden.

Andere oorzaken voor financiële tegenvallers zijn een algehele korting van 2,5procent op de budgetten, het succes van de museumkaart en het verdwijnen van de Melkert-banen. In de sector zijn honderden arbeidsplaatsen geschrapt. Het ministerie van Cultuur zegt bekend te zijn met de problemen bij de rijksgesubsidieerde musea, maar meent dat er sprake is van incidenten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden