FILM

Amsterdam..

In De Balie vrijdag en zaterdag om 23.00 uur Instrument - 10 years with band, Fugazi van de Amerikaan Jem Cohen. De regisseur volgde de hardcore punkband vanaf de eerste oefensessies, en schoot in totaal 80 uur aan materiaal op 8mm, 16mm en video. Hij stelde een punkcollage van ruim twee uur samen, met opnamen van concerten en kijkjes achter de schermen.

In Het Ketelhuis ('voor de Nederlandse film') op het terrein van de Westergasfabriek een gevarieerd programma, met van zaterdag tot en met maandag onder meer Double You Street, een film uit 1997 van Martijn Grootenboer die werd gemaakt naar aanleiding van het 15-jarig bestaan van het Amsterdamse kunstenaars-collectief W 139.

Utrecht

In 't Hoogt vrijdag tot en met zondag het Impakt Festival, een internationaal podium voor experimentele film-, video- en muziekproducties. Onder meer een programma waarin vragen worden gesteld over de macht van de camera, de ethiek van de kunstenaar, over kwetsbaarheid en morele grenzen.

In verschillende steden

Daar in dat land (Lidia Bobrova). Passievol, hartverwarmend portret van een Russisch dorp, waar mensen opstaan om iets te eten, iets te drinken en een beetje te werken. Uitzichtloze armoede, met humor in beeld gebracht. Rialto Amsterdam, Haags Filmhuis, 't Hoogt Utrecht.

Following (Christopher Nolan). Dwangneurotische schrijver achtervolgt mensen op straat in een aangename speurtocht vol illusies en (halve) waarheden. Filmmuseum Amsterdam, Lantaren/Venster Rotterdam, Poelestraat Groningen.

True Crime (Clint Eastwood). Eastwood als drinkende journalist en rokkenjager in thriller die meerwaarde krijgt door spel van Eastwood, Isaiah Washington en James Woods. In twintig theaters waaronder Calypso Amsterdam, Tuschinski Den Haag, Pathé Rotterdam.

My Name is Joe (Ken Loach). Humanist Loach schetst een realistisch beeld van lower class heroe Joe. Een geslaagde liefdesgeschiedenis bovendien. In 10 theaters, waaronder Cinecenter en The Movies Amsterdam, Babylon Den Haag en Venster Rotterdam.

La vie rêvée des anges (Erick Zonca) is een ijzersterk drama over twee jonge vrouwen die een vriendschap sluiten, om langzaam maar zeker weer van elkaar verwijderd te raken. Fantastisch geacteerd, dwingend camerawerk. In Rialto en Desmet Amsterdam, Plaza Futura Eindhoven, Liga '68 Groningen, Haags Filmhuis, Cinemariënburg Nijmegen, Molenstraat Wageningen, Lantaren/Venster Rotterdam en 't Hoogt Utrecht.

Journey tot the Sun (Yesim Ustaoglu). Vijandige realtie tussen Turken en Koerden als symbool voor onverdraagzaamheid waar ook ter wereld. Dat regisseur is opgeleid tot architect is af te zien aan keuzes van locaties. In zeven theaters, waaronder Rialto Amsterdam, Haags Filmhuis, Venster Rotterdam.

No Trains No Planes (Jos Stelling). Melancholie voert de boventoon in een tragi-komedie over een dag uit het leven van de stamgasten van een bruin café. Stelling solliciteert niet naar de bulderende lach, maar rijgt met kleine toneelstukjes een slinger van verdriet aan elkaar. In Het Ketelhuis Amsterdam, Springhaver Utrecht, Chassé Breda, Moviescoop Heerenveen.

Shakespeare in Love (John Madden). Originele aanpak van Shakespeares Romeo and Julia, waarin geblokkeerde schrijver inspiratie vindt bij beeldschone koopmansdochter. Zeven Oscars, waaronder die voor de beste film. In 47 theaters, waaronder Tuschinski en De Uitkijk Amsterdam, Babylon en Metropole Den Haag en Pathé Rotterdam.

La vita è bella (Roberto Benigni). Beste film van 1998 volgens de lezers van de Volkskrant, Europese film van het jaar, drie Oscars, waaronder die voor de beste niet-Engelstalige film. Genoeg aanprijzingen voor dit hartverwarmende verhaal van een man die zijn zoontje in een concentratiekamp wil beschermen tegen de verschrikkingen daar, door te doen alsof het allemaal een spel is. In 25 theaters.

Festen (Thomas Vinterberg). Ruim 100 duizend mensen zagen inmiddels hoe een familiefeest genadeloos uit de hand loopt. Grootste kracht van dit psychologische familiedrama is het ensemblewerk van een groep topacteurs. Het gebruik van de digitale camera draagt bij tot de indringende realistische sfeer. In zeventien theaters, waaronder Cinecenter en The Movies Amsterdam, Haags Filmhuis, Lantaren/Venster Rotterdam.

Sue (Amos Kollek) is een fascinerend verslag van het leven van een contactgestoorde vrouw. Hoe dieper de vrouw wegzakt in haar misère, hoe prangender de vragen die dit treurspel oproept. Met ijzersterk spel van Anna Thomsom. In Kriterion Amsterdam en het Haags Filmhuis.

Arlington Road (Mark Pellington) is ondanks enkele haperingen in het scenario een dynamische thriller waarin het grote gelijk van een door terrorisme geobsedeerde hoogleraar door een grote stilte wordt omvat. Dreunt lang na in het hoofd. In 58 theaters.

Lola rennt (Tom Tykwer). Op het ritme van een technodreun rent Lola (Franka Potente) door Berlijn. Ze heeft twintig minuten om het leven van haar vriend te redden in frisse, vitale Duitse film over toeval en geluk. In acht theaters, waaronder Kriterion en The Movies Amsterdam, Filmhuis Arnhem, Lumen Delft, Filmhuis Schiedam en Witte Theater IJmuiden.

Donderdag in Doornroosje de finale van de lokale talentenjacht Roos van Nijmegen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden