Film

Eastern Promises (David Cronenberg). De onder- en bovenwereld botsen in hedendaags Londen, als een verpleegster zich ontfermt over de baby van een overleden Russisch meisje dat onder valse voorwendselen de prostitutie is ingelokt....


California Dreamin’ (Endless) (Christian Nemescu). Op het Roemeense platteland wordt een geheim NAVO-transport op een zijspoor gezet door een corrupte stationschef. Het speelfilmdebuut van Cristian Nemescu, die overleed tijdens de montage, is een burleske allegorie over bureaucratie en machtsmisbruik, gecombineerd met een liefdesverhaal en een coming of age-film. (in 6 zalen)


See You in Vegas (Antoinette Beumer en Maaik Krijgsman). Innemend, amusant portret van illusionist Hans Klok op zijn weg naar het wereldpodium. Van een entertainer die zijn geld verdient in pretparken tot een van de grootste illusionisten ter wereld. De weg naar de roem vergt offers – vooral van Kloks omgeving, zo blijkt. (in 4 zalen)


4 Maanden, 3 weken en 2 dagen (Cristian Mungiu). Imposante sfeerschets over twee hartsvriendinnen in het Roemenië van dictator Ceausescu. Infiltranten controleren het gedrag van de burgers, ook binnenskamers; de onderlinge solidariteit wordt er alleen maar groter door. In Cannes bekroond met de belangrijkste prijs: de Gouden Palm. (in 12 zalen)


De scheepsjongens van Bontekoe (Steven de Jong). Prettig ouderwetse avonturenfilm waarin drie tieners met schipper Bontekoe meevaren naar Java. In de bewerking van Steven de Jong (De Kameleon) zijn hun lotgevallen geen moment beangstigend; ze overleven scheurbuik, schipbreuk en andere ontberingen met vanzelfsprekend gemak. (in 102 zalen)


Tussenstand (Mijke de Jong). Ontluisterende schets van twee veertigers (Elsie de Brauw en Marcel Musters) die denken hun scheiding netjes op te lossen. Eigenbelang en ijdelheid voeren de boventoon. Op het Nederlands Film Festival onderscheiden met drie Gouden Kalveren en de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek. (in 10 zalen)


Falkenberg Farewell (Jesper Ganslandt). Dromerige, melancholische film over vijf 20-plussers op de grens van de echte, volwassen wereld. De jongens hangen rond alsof de tijd heeft stilgestaan in het Zweedse stadje Falkenberg, meisjes zijn afwezig. (in 4 zalen)


Michael Clayton (Tony Gilroy). George Clooney als advocaat van de duivel die van zijn geloof valt, in een ambitieuze combinatie van een thriller, rechtbankdrama en karakterstudie, die de sfeer ademt van de paranoïde jarenzeventigfilms van regisseurs als Alan Pakula en Sydney Lumet. (in 14 zalen)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden