Film

The Heartbreak Kid (Bobby en Peter Farrelly). De regisserende broers gebruikten losjes het scenario van The Heartbreak Kid uit 1972 om een typische Farrelly-komedie à la There Is Something About Mary te maken....

Door Ronald Ockhuysen


Control (Anton Corbijn). Bescheiden, breekbaar en sterk portret, dat zonder te romantiseren recht doet aan het bijzondere leven van Ian Curtis, de zanger van de legendarische Britse band Joy Division, en zijn vermaarde zelfmoord terugbrengt tot wat het was: een pure wanhoopsdaad. Gefotografeerd in prachtig zwart-wit. (in 13 zalen)


Alles is liefde (Joram Lürsen). Sprankelende, trefzekere variatie op Love Actually, met het oer-Hollandse sinterklaasfeest als verbindende factor. De hoofdrollen worden gespeeld door topacteurs als Carice van Houten en heel veel bekende Nederlanders – van Wendy van Dijk tot Paul de Leeuw, van Thomas Acda tot Chantal Janzen. (in 91 zalen)


Manufactured Landscapes (Jennifer Baichwal). Documentaire die een brug slaat tussen de foto’s van de Canadese fotograaf Edward Burtynsky en hun context. De beelden willen verontrusten én verleiden; de toeschouwer moet zelf een mening vormen over kwesties als massaconsumptie en globalisering. (in 15 zalen)


Timboektoe (Dave Schram). Verfilming van de Timboektoe-reeks van Carry Slee, over Nederlandse kinderen op een Franse camping, door het team dat eerder de hit Afblijven maakte. Zelfs bij de grootste narigheid overheerst het gevoel dat het wel goed komt. (in 102 zalen)


The Diving Bell and the Butterfly (Julian Schnabel). Waar gebeurde geschiedenis over de hoofdredacteur van de Franse Elle, die nadat hij is getroffen door een beroerte alleen zijn linkerooglid nog kan bewegen. De Amerikaanse filmmaker annex beeldend kunstenaar Julian Schnabel verfilmt het tot een aangrijpend pleidooi voor de verbeelding en een bijtend relaas over isolatie. (in 14 zalen)


Iklimler (Nuri Bilge Ceylan). Turkse variatie op Scènes uit een huwelijk. Terwijl de seizoenen voorbijgaan, focust Nuri Bilge Ceylan op kleine voorvallen. De grote, in het oog lopende zaken zijn nooit de ware reden voor een ruzie; het gaat altijd om iets kleins, iets op de achtergrond. (in 7 zalen)


Ratatouille (Brad Bird). Bruisende animatiefilm over een rat die chef-kok wil worden. Hij stuurt vanonder een koksmuts een keukenhulp aan, die prompt de held van Parijs wordt. (Nederlands gesproken versie in 79 zalen; originele versie in 8 zalen)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden