Filmwereld haalt 350 miljoen op

De fiscale stimuleringsmaatregel voor de Nederlandse film heeft in een jaar tijd een recordbedrag van 350 miljoen gulden gegenereerd. Het is zo'n populair beleggingsproduct dat bij de bedenkers van de regeling aarzelingen zijn ontstaan....

Ylstra spreekt van een gold rush. Er worden de komende tijd dertig speelfilms mee gemaakt. Producenten maken overuren om films uit te brengen, want de vrees bestaat dat de financieringsregeling ongunstiger wordt bij de invoering van een nieuw belastingstelsel in 2001. Castingbureaus en productiebedrijven kunnen de vraag naar acteurs en technici niet aan. 'Het is drukker dan ooit', zegt directeur J. Gosschalk van Hans Kemna Casting.

Via een constructie met commanditaire vennootschappen (cv), kunnen particulieren geld investeren in films, waardoor ze een aftrekpost creëren. De investeringsrisico's voor de geldschieter zijn te verwaarlozen. Zelfs als de film flopt, behaalt de belegger rendement. Banken en bedrijven adverteren groot met 'zekere' rendementen van 6 procent.

Het geld dat uit de fiscale maatregel vloeit, staat in schril contrast met het bedrag dat de overheid jaarlijks via het Nederlandse Fonds voor de Film investeert, ongeveer vijftien miljoen gulden. Een deel van wat de stimuleringsmaatregel oplevert, wordt gestopt in Engelstalige producties. Zo wordt The Hollywood Sign, naar een boek van Leon de Winter, verfilmd met Rod Steiger en Burt Reynolds, waar geld van een Nederlandse cv in zit. Volgens M. Heydeman, producent van Rent-a-Friend, is dankzij de maatregel een nieuw elan ontstaan in de Nederlandse filmwereld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.