FILMTIPS

Amsterdam..

La Lettre (Manoel De Oliveira).

Wijze en lucide film van oude De Oliveira, die zeventiende-eeuwse roman 'La Princesse de Clève' van Madame de la Fayette verplaatst naar het heden. Een getrouwde vrouw vindt opeens de passie van haar leven in een Portugese popzanger. In de spanning tussen trouw en passie ontwikkelt zich een morele bespiegeling. Maar de mooiste vondst is de Portugese popzanger die door de echte Portugese popzanger Pedro Abrunhosa gespeeld wordt. In Filmmuseum Amsterdam.

Man on the Moon (Milos Forman). Liefdevol portret van de Amerikaanse kamikaze-komiek Andy Kaufman, die niet grappig wilde zijn. In tien zalen, waaronder Cinecenter 1 Amsterdam, Metropole 2 Den Haag, Lantaren/Venster 1 Rotterdam.

Terminus Paradis (Lucian Pintilé). Mooie, soms absurde, grimmige love story in Roemenië na de val van Ceaucescu. In Rialto Amsterdam, Haags Filmhuis, 't Hoogt Utrecht.

Gladiator (Ridley Scott). Het oude populaire spektakel krijgt een nieuwe jasje dankzij Ridley Scott, die een hommage brengt aan het genre en spectaculaire scènes ontwerpt rond een Romeinse veldheer die slaaf wordt, schitterend gespeeld door Russell Crowe. In 74 zalen, waaronder City 1 en Pathé Arena 14 Amsterdam, Buitenhof 1 Den Haag, Pathé 1 en Imax Rotterdam.

The End of the Affair (Neil Jordan). Ralph Fiennes en Julienne Moore spelen overtuigend een stormachtige affaire tussen een schrijver en zijn buurvrouw in een sfeervolle film tijdens WO II in Londen. The Movies Amsterdam, Babylon Den Haag, Cinerama Rotterdam.

Jacky (Fow Pyng Hu en Brat Ljatifi). Mooie, heldere, minimalistische film met regisseur Hu (Brabander met Chinese ouders) zelf in de hoofdrol van een jongeman die leeft naar wat het moment hem maar geeft. Zoals ook de film de stijl heeft van aaneengeschakelde momentopnamen, als een verlengde fotografie. Verrassend debuut van twee jonge regisseurs die werden opgeleid op de Amsterdamse Rietveld Academie. Het Ketelhuis Amsterdam, Lantaren/ Venster Rotterdam, Cinemarinburg Nijmegen.

Mansfield Park (Patricia Rozema). Frisse Jane Austen-verfilming waarin het verhaal van een arm meisje bij een rijke familie wordt aangevuld met een visie en fragmenten uit brieven van Austen zelf. Uitkijk Amsterdam, Babylon Den Haag, Camera 2 Groningen, Cinerama Rotterdam, Movies 1 Utrecht.

Bringing Out the Dead (Martin Scorsese). Uitgekiende balans tussen hilariteit en tragiek rond een ambulance-arts in New York begin jaren negetig, waar demonen 's nachts de straten in bezit hebben. Nicolas Cage is perfecte vertolker van deze gekwelde vriendelijke man. Movies 3 Amsterdam, Cinerama 4 Rotterdam, Camera 3 Groningen, Cinemariënburg 1 Nijmegen.

Lek (Jean van de Velde). Vlotte en geestige thriller met mooie dialogen en fraai spel van onder meer debuterende Cas Jansen, Victor Löw en Thomas Acda. In veertig zalen.

L'humanité (Bruno Dumont). Van elke glamour gespeende Emmanuel Schotté speelt een politie-inspecteur aan wiens bestaan geen lol te beleven valt. Na 'La vie de Jésus' bevestigt Bruno Dumont zijn talent als de compromisloze regisseur van het realisme zonder opsmuk. Rialto Amsterdam, Poelestraat Groningen, Cinema Middelburg, 't Hoogt Utrecht.

Killer (Darezjan Omirbajev). Efficiënt verteld, bijna kaal verhaal met alleen maar noodzakelijke beelden over een man die zijn onontkoombare einde tegemoetgaat als hij verstrikt raakt in het web van de maffia. De tragedie van de kleine man gaat ook over de toestand in Kazachstan. Veelzeggend met spaarzame woorden en sobere beelden. Plaza Futura Eindhoven.

Sleepy Hollow (Tim Burton). Johnny Depp vecht tegen de Ridder zonder Hoofd in een spectaculaire, vernuftige en amusante horrorfantasie. In negen zalen.

Adieu, plancher des vaches! (Otar Iosseliani). Diverse sociale klassen kruisen elkaar in en rond Parijs, in een milde, soms krankzinnige spotternij over de wereld van nu, waarin vele oude waarden verloren gaan. Lantaren/Venster Rotterdam.

American Beauty (Sam Mendes). Met vijf Oscars bekroonde bittere vertelling over een burgerman in een Amerikaanse buitenwijk die besluit zich niet langer achter leugens te verschuilen. Maar de echte schoonheid van het leven ligt, zo blijkt, niet voor het oprapen. In 39 zalen, waaronder Movies 2, Tuschinski 4 en Pathé Arena 1 Amsterdam, Metropole 4 Den Haag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden