FILMTIPS

Amsterdam..

Tijdens de Uitmarkt is filminformatie geconcentreerd in het gebouw van de Nederlandse Film- en Televisie Academie aan het Mr. Visserplein. Op het Waterlooplein twee keer een openluchtvoorstelling, op een scherm van 120 vierkante meter. Vrijdag 'Agnes Brown', zaterdag 'Frequency', die later in de bioscoop te zien zullen zijn. Aanvang telkens om 22.00 uur.

In het Filmmuseum nog steeds Size Matters, een programma van 70-mm films. Dagelijks om 19 uur, tot en met zondag ook om 21.45 uur, zondag ook nog om 14.30 uur. Deze week onder meer 'Circus World', 'The Big Blue' en 'Lawrence of Arabia'.

Hilversum

In het Omroepmuseum tot en met 7 oktober een selectie oer animatiefilms uit het de collectie van het Nederlands Audiovisueel Archief. Dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur, zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

In verschillende steden

In Cinemariënburg Nijmegen (tot en met 29 augustus) en 't Hoogt Utrecht (tot en met 6 september) een retrospectief van de Japanse regisseur en acteur Takeshi Kitano.

Hollow Man (Paul Verhoeven). Jammer dat Verhoeven in het laatse deel van zijn nieuwe science fiction-film door zijn vingers laat glippen wat hij zo mooi aanzet: een man denkt God te zijn en wordt een onmens wanneer hij onzichtbaar wordt. De special effects zijn subliem. In 63 theaters, waaronder City 1, Arena 4 en 14 Amsterdam, Tuschinski 1 Den Haag, Imax en Pathé 5 Rotterdam.

Romance (Catherine Breillat). Vrouw gaat op seksuele expeditie wanneer haar vriend niet wil neuken in film waarin expliciete seks getoond wordt in koele klinische scènes, maar de potentie van pornoster Rocco Siffredi aanleiding tot discussie geeft. Rialto 1 Amsterdam, Haags Filmhuis 1 Den Haag, Lantaren/ Venster Rotterdam, 't Hoogt Utrecht.

Gemini (Shinya Tsukamoto). Visueel knappe, grillige psychologische horror over een arrogante dokter wiens leven verwoest wordt door zijn tweelingbroer uit de achterbuurt. Kriterion Amsterdam, 't Hoogt Utrecht.

De wind zal ons meenemen (Abbas Kiarostami). Een man wil een begrafenisritueel in een afgelegen Iraans dorp vastleggen, en raakt verstrikt in de lokale mores wanneer de dood van een oude vrouw op zich laat wachten. Prikkelend en verwarrend, met niet onbelangrijke bijrollen voor lokale insecten en een voorbijkruipende schildpad. Rialto Amsterdam, Haags Filmhuis, Filmtheater 't Hoogt en Lantaren/ Venster Rotterdam.

Le temps retrouvé (Raul Ruiz). Een Proust-verfilming kan toch. De adaptatie van Ruiz is zo zwierig, dat het lijkt of Prousts taal is uitgevonden voor de cinema. Een hypnotiserend, droomachtig verslag van het leven in Franse hogere kringen aan het begin van de twintigste eeuw. Filmmuseum Amsterdam, Haags Filmhuis en Cinemariënburg Nijmegen.

La Balia (Marco Belocchio). Fraai aangeklede, wars van psychologie zijnde bewerking van een verhaal van Pirandello over een jonge vrouw die niet blij kan zijn met haar baby. Ze ziet toe hoe een voedster haar rol overneemt, terwijl op de achtergrond de arbeiders demonstreren voor een beter leven. Rialto Amsterdam, Haags Filmhuis, Lantaren/ Venster Rotterdam en Chassé Breda.

Luna Papa (Bakhtiar Choedojnazarov). Centraal-Azië oogt als een variété-theater in wervelende film over een meisje dat zwanger wordt zonder de verwekker van haar kind te kennen. Een krankzinnige speurtocht volgt, dwars door een land dat na de val van het communisme de richting kwijt is. In Cinecenter en Desmet Amsterdam, Filmhuis Arnhem, Filmhuis Den Haag, Poelestraat Groningen, Cinemariënburg Nijmegen, Lantaren/Venster Rotterdam en 't Hoogt Utrecht, Lumen Delft.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden