FILMTIPS

Amsterdam..

Wijk aan Zee

Van 4 t/m 7 november in Cinema Marquette in Heemskerk en Café De Zon in Wijk aan Zee een Filmfestival over dorpen, met films die in dorpen zijn opgenomen. Met onder meer 'Antonia' van Marleen Gorris, 'Local Hero' van Bill Forsythe, 'De Poolse Bruid' van Karim Traïdia, 'La vie de Jesus' van Bruno Dumont en 'The Wedding' van Andrej Wajda.

Groningen

In Filmcentrum Poelestraat zondag om 14 uur 'The Servant's Shirt' van Mani Kaul. Deze tragi- komische kijk op de traditionele Indiase samenleving is onderdeel van het programma 'India'.

Brabant

In twaalf Brabantse filmhuizen t/m 10 november Nieuwe Grenzen, Nieuwe Beelden, een programma van films uit voormalige Sovjet-republieken. Een roulerend pakket van negentien recente films, deze week in Cinema Paradiso Bergen op Zoom, Luxor Gemert, Filmtheater Oosterhout, De Groene Engel in Oss, Paradiso Roosendaal en Louis Tilburg.

In verschillende steden

In zeven steden tot en met 18 november Ciné Premières, een Franstalig filmfestival met een korte en lange films uit Frankrijk, België, Zwitserland en Canada. Sommige waren al te zien (zoals 'La vie révée des anges' van Erick Zonca), anderen zullen later in première gaan (zoals 'Sombre' van Philippe Grandrieux en Ca commence aujourd'hui' van Bertrand Tavernier).

De Stilte (Mohsen Makhmalbaf). Fraai ogend verhaal over een blind jongetje dat de wereld ontdekt met zijn oren. Zonder knievallen of luide knallen. Rialto Amsterdam, Haags Filmhuis, 't Hoogt Utrecht.

Seul contre tous (Gaspar Noé) Indringend, met grove middelen geschetst portret van een maatschappelijk ontspoorde slager met kortsluiting in zijn hoofd, die alleen geluk kan vinden bij zijn autistische dochter. Rialto Amsterdam.

The Blair Witch Project (Daniel Myrick en Eduardo Sanchez). Goed gemaakte pseudo-documentaire over drie door een bos dolende studenten, waarin opnamen van digitale HI8-camera handig gemengd zijn met videobeelden. Big Brother in het klein en intensiever dan bij Veronica, al is het verschijnsel pseudo-documentaire niet nieuw en zijn er inventievere verhalen bedacht. Minder eng dan voorspeld. In 40 theaters, waaronder City 2, Cinecenter en Kriterion 2 Amsterdam, Haags Filmhuis en Metropole Den Haag, Pathé 4 en Lumière 2 Rotterdam.

Star Wars: The Phantom Menace (George Lucas). In prequel van de drie voorgaande delen doen de met computers gemaakte bewoners van het sterrenstelsel niet onder voor ecte acteurs. Lucas' werk steunt niet op het povere scenario, maar moet het hebben van de sublieme techniek. In 100 theaters, waaronder Cinema 2 en Tuschinski 3 Amsterdam, Tuschinski 5 Den Haag, Pathé 1, Cinerama 1 en Lumière 1 Rotterdam.

Los amantes del Cirrculo Polar (Julio Medem). Een film als een palindroom. Medem mengt een berekenend spel met de ontroerende geschiedenis van een tragische liefde. Zelden gaat dit samen. Hier wel. In tien theaters, waaronder The Movies en Rialto Amsterdam, Haags Filmhuis en Lantaren/Venster Rotterdam.

After Life (Kore-eda Hirokazu). Beeldschone droomvertelling over bedrijf waar aan kersverse doden wordt gevraagd hun dierbaarste herinnering te vertellen. Daarvan wordt een film gemaakt en de herinnering wordt meegenomen naar de eeuwigheid. Rialto Amsterdam, Haags filmhuis, Cinemariënburg Nijmegen.

Beshkempir (Aktan Abdikalikov). Juweeltje uit onbekend Kirgizië over manwording van jongen die als baby werd geadopteerd. Dat de regisseur een opleiding genoot aan kunstacademie is te merken aan zijn prachtige visuele stijl. 't Hoogt Utrecht, Filmhuis Arnhem, De Lieve Vrouwe Amersfoort, Louis Tilburg, Filmtheater Oosterhout.

Dis-moi que je rêve (Claude Mouriéras). Menselijke drama's met bittere ondertonen, wars van commerciële gladheid. Mouriéras laat de personages zichzelf zijn in een kleine, originele, warme film. Rialto Amsterdam, 't Hoogt Utrecht, Haags Filmhuis en Poelstraat Groningen.

Os mutantes (Teresa Villaverde). Imponerend rauw portret van Portugese zwerfkinderen leidde in Portugal tot kamervragen. Het is dan ook een film als een mokerslag. Rialto Amsterdam.

Deconstructing Harry (Woody Allen). Een stortvloed aan flauwiteiten, harde grappen en sterren in het geestige portret van een geblokkeerde schrijver die het verschil tussen fictie en werkelijkheid niet meer weet. De Uitkijk en The Movies Amsterdam, Babylon 2 Den Haag, Poelestraat Groningen, Scala Nijmegen, Filmhuis Delft.

Happiness (Todd Solondz). Geluk is ver te zoeken in verhaal vol klein en groot leed, genadeloos verzameld in pijnlijke maar ook grappige en indringende film. Acht theaters.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden