FILMTIPS

Amsterdam..

Het Filmmuseum wijdt een retrospectief aan het werk van Catherine Deneuve. Met ruim dertig films. Onder meer de opnieuw uitgebrachte, volledig gezongen 'Les parapluies de Cherbourg' en 'Repulsion'.

In het Joods Historisch Museum zondag om 14.30 uur Siegfried van Praag in joods Amsterdam, een documentaire van Willy Lindwer. De schrijver Van Praag hoopt volgende maand honderd te worden. Lindwer filmde hem in zijn dagelijkse leven. Hij wandelde met Van Praag door de oude jodenbuurten van Amsterdam en Brussel.

Utrecht

Op de Megafestatie, van 10 t/m 18 juli in de Jaarbeurs, is een bioscoop ingericht met een capaciteit van 2500 stoelen. Te zien zijn 'de hits op het witte doek', Nederlandse films en premièrefilms die later dit jaar in de bioscopen draaien.

Rotterdam

In galerie Fotomania t/m 8 augustus filmexperimenten van Christian Hossner en Anne Marie Cornu.

Den Haag

Ook in het Haags Filmhuis is een retrospectief van het werk van Catherine Deneuve te zien. Met o.a. 'Le dernier métro' en 'Belle maman'.

In verschillende steden

Tot en met 25 augustus in meer dan dertig filmhuizen en kleine bioscopen Cinema Boulevard 1999, met kwaliteitsfilms om in te halen of nog eens te zien. Als onderdeel daarvan in Kriterion Amsterdam, Lantaren/Venster Rotterdam en Babylon Den Haag 'Best of the Fests', met festivalfilms die in Nederland (nog) niet zijn uitgebracht, waaronder 'Deconstructing Harry' van Woody Allen. Speciale thema's van Cinema Boulevard zijn 'Van Rosselini tot Benigni', films met Johnny Depp en 'Wereldcinema', een serie films uit niet-westerse landen.

Plus qu'hier, moins que demain (Laurent Achard) lijkt in eerste instantie een film over een dorp waar niet veel gebeurt, het leven zijn gang gaat en iedereen familie van elkaar is. Maar gaandeweg loopt de spanning op. Details, blikken, zwijgende momenten zijn net zo veelzeggend als uitgesproken teksten. In Kriterion Amsterdam, Plaza Futura Eindhoven en 't Hoogt Utrecht.

Notting Hill (Roger Michell). Perfecte en tegelijk schaamteloze exploitatie van succesformule die in 'Four Weddings and a Funeral' ook werkte. Londense boekhandelaar Hugh Grant ontmoet Amerikaanse filmster Julia Roberts. In 106 theaters, waaronder Tuschinski 1, Cinema 2 en City 7 Amsterdam, Tuschinksi 1 en Metropole 2 Den Haag en Pathé 1 en Cinerama 1 Rotterdam. eXistenZ (David Cronenberg). Jennifer Jason Leigh als futuristische ontwerpster van een computerspel in een meeslepende film als een surrealistische nachtmerrie. In zestien theaters, waaronder Calypso 1 en Kriterion 1 Amsterdam, Tuschinksi 4 Den Haag, Lumière 1 en Pathé 2 Rotterdam.

The Matrix (Larry en Andy Wachowski). Keanu Reeves als computergek in de 22e eeuw in een vermakelijke toekomstthriller over de waarde van de werkelijkheid. In 93 theaters, waaronder Cinema 1 en City 1 Amsterdam, Metropole 1 en Tuschinski 3 Den Haag, Cinerama 3, Lumière 1, Pathé 5 en Imax Rotterdam.

A vendre (Laetitia Masson). Intigrerende vertelling rond twee tobbende personages, over zaken als ambitie, commercialisering en sekseverschillen. In acht theaters, waaronder Cinecenter en Rialto Amsterdam, Haags Filmhuis, Lantaren/Venster Rotterdam.

Lolita (Adrian Lyne). Op een paar uitglijders na een ingetogen bewerking van Nabokovs boek, met een imponerend debuut van Dominique Swain als het tienermeisje dat het hoofd van middelbare Jeremy Irons op hol brengt. Tuschinski 4 Amsterdam, Trianon Leiden, Camera Utrecht, Pathé Groningen.

Festen (Thomas Vinterberg). Hoe een familiefeest genadeloos uit de hand loopt. Grootste kracht van dit psychologische drama is het ensemblewerk van een groep topacteurs. Het gebruik van de digitale camera draagt bij tot de indringende realistische sfeer. In zes theaters, waaronder Cinecenter en The Movies Amsterdam, Lantaren/Venster Rotterdam.

La vie rêvée des anges (Erick Zonca). IJzersterk drama over twee jonge vrouwen die een vriendschap sluiten, om langzaam maar zeker weer van elkaar verwijderd te raken. Overtuigend geacteerd, dwingend camerawerk. In vijf theaters, waaronder Desmet Amsterdam.

Daar in dat land (Lidia Bobrova). Passievol, hartverwarmend portret van een Russisch dorp, waar mensen opstaan om iets te eten, iets te drinken en een beetje te werken. Uitzichtloze armoede, met humor in beeld gebracht. Rialto Amsterdam.

My Name is Joe (Ken Loach). Humanist Loach schetst een realistisch beeld van lower class heroe Joe. In vier theaters, waaronder Movies Amsterdam en Plaza Futura Eindhoven.

La vita è bella (Roberto Benigni). Beste film van 1998 volgens de lezers van de Volkskrant, Europese film van het jaar, drie Oscars, waaronder die voor de beste niet-Engelstalige film. Genoeg aanprijzingen voor dit hartverwarmende verhaal van een man die zijn zoontje in een concentratiekamp wil beschermen tegen de verschrikkingen daar, door te doen alsof het allemaal een spel is. In 18 theaters, waaronder Cinecenter en The Movies Amsterdam, Babylon 2 Den Haag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden