Filmtips van de dag

Iedere dag zet De Volkskrant de beste films op televisie voor u op een rij.

Bart Koetsenruijter
Beeld uit Schaste Moe. Beeld filmstill
Beeld uit Schaste Moe.Beeld filmstill

Schaste moe (My Joy) (Sergej Loznitsa, 2010)
Arte, 23.15-01.20 uur

We zien een klein, oud fabrieksterrein. Van rechtsachter komt een man aangelopen die diagonaal het terrein zal oversteken. In het midden komt een fraai gekleurde oude locomotief over een aftands spoor aanrijden. Hij tuft langzaam het beeld in en langzaam weer het beeld uit. De man stapt in een kleine vrachtwagen en rijdt weg. Ergens dragen twee mannen een pallet. De zon schijnt.De scène vertelt niet meer dan dat een man in een vrachtwagen stapt en vertrekt. Maar hij is zo adembenemend mooi gecomponeerd en van een zo grote schoonheid dat hij des te meer zegt. Dat 'des te meer' is moeilijk in woorden te vatten, maar heeft te maken met vergankelijkheid, eenzaamheid, sfeer en melancholie.

Deze tweede scène uit de Russische film My Joy van Sergej Loznitsa is kenmerkend voor de film. Vele scènes zijn films op zich. Zoals die waarin de camera zich een weg baant door de mensenmassa die een markt bevolkt. Een eindeloze stoet gezichten trekt aan de kijker voorbij, die zich op een verre, exotische reis waant en zijn ogen uitkijkt. Er gebeurt verder niets, je ziet alleen die gezichten en de vaak wezenloze uitdrukking erop, maar het is zo veelzeggend en zo mooi.

Wat niet wil zeggen dat Loznitsa geen verhaal vertelt. Dat doet hij wel: vrachtwagenchauffeur Georgi vertrekt van de ene plek op weg naar een andere en stuit onderweg op een militaire patrouille, een file door een verkeersongeluk, een hoer, een tankstation zonder brandstof en de genoemde markt dus. Daarna neemt hij een verkeerde afslag, worden de sprongen in de tijd groter en de situaties vol armoede, corruptie en doodslag gruwelijker en absurder. Maar onverminderd krachtig blijven de individuele scènes die Loznitsa filmt; krachtig, prachtig en niet te beschrijven.

undefined

Jerry Maguire / The Tree of Life (Cameron Crowe / Terrence Malick, 1996 / 2011)
RTL 8, 20.30-23.15 uur

RTL houdt deze zomer uitverkoop met het concept 'keuzefilm'. Meestal hebben die films wel íéts met elkaar te maken en dat geldt ook voor de twee waartussen u vanavond mag kiezen: ze duren allebei 139 minuten. Dat is dan ook direct de enige overeenkomst. Waar Jerry Maguire een aangename mainstream Hollywoodfilm is over de omslag in het leven van een agent van sporters, is The Tree of Life een filosofisch, megalomaan en, uh, best wel lastig te volgen filmessay. Een film die ervaring boven begrip stelt en een mystieke sensatie boven de plot. Die sensatie vasthouden terwijl Malicks meesterwerk om de haverklap door reclame wordt onderbroken, is misschien wel het spannendste experiment dat de kijker vanavond zou kunnen ondergaan.

undefined

Tom Cruise in Jerry Maguire. Beeld TriStar
Tom Cruise in Jerry Maguire.Beeld TriStar

Coogan's Bluff (Don Siegel, 1968)
RTL 7, 00.20-02.01 uur

In de eerste samenwerking tussen regisseur Don Siegel en acteur Clint Eastwood is al een en ander zichtbaar van wat hun films later (Dirty Harry) zo succesvol zou maken: het ongepolijste van de hoofdpersoon en zijn waarden die botsen met het corrupte grootstedelijke establishment. Hier heet de Eastwood-diender Walt Coogan. Afkomstig uit Arizona moet hij een gevangene ophalen in New York. Dat verloopt natuurlijk niet vlekkeloos, waarna Eastwood de brille van zijn personage met plezier tentoonspreidt. Leuk is ook het jarenzestigsausje dat over de film ligt: nachtclubs, lsd en hippies zijn alom aanwezig. De Argentijnse componist Lalo Schifrin verzorgde de filmmuziek, zoals hij later ook voor de Dirty Harry-reeks zou doen.

undefined

Clint Eastwood in Coogan's Bluff. Beeld filmstill
Clint Eastwood in Coogan's Bluff.Beeld filmstill

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden