Filmtips van de dag

Iedere dag zet de Volkskrant de beste films op televisie voor u op een rij.

Still uit The Invention of Lying.Beeld Warner Bros.

The Invention of Lying (Ricky Gervais, Matthew Robinson, 2009)
Veronica, 20.30-22.30 uur

Best lastig. Van een gouden vondst een vloeiende, overtuigende en goede film maken. Klassiek voorbeeld in dit genre: Groundhog Day (1993), waarin Bill Murray er op een dag achterkomt dat hij de enige is die vooruitgaat; de rest van de wereld leeft elke dag exact hetzelfde als de vorige dag. In The Invention of Lying nam de Engelse komiek Ricky Gervais (The Office) de handschoen op met zijn trouvaille: hoe ziet de wereld eruit als liegen niet bestaat en wat gebeurt er als iemand opeens wél kan liegen? Welaan, in de film staat niet liegen niet alleen gelijk aan de waarheid zeggen, maar ook aan zeggen wat je denkt (wat leuk is, bijvoorbeeld als een suïcidale collega in de lift een eerlijk antwoord geeft op de onschuldige vraag hoe het gaat). Met al die eerlijkheid geven de makers meer dan nodig is en gaat de film geregeld kopje onder in flauwheid. Maar het verhaal, over de geboren loser Mark (Gervais zelf) die dankzij zijn uitvinding van het leugentje een onvermoede carrière doormaakt en uitgroeit tot messias, blijft onderhoudend omdat de makers de absurditeiten klein genoeg houden. Gervais acteert op het onderkoelde af en ook de stoet beroemde bijrolspelers weet zich in te houden.


Ghost (Jerry Zucker, 1990)
RTL 5, 20.30-23.05 uur

Leuk om bijna 25 jaar later te zien hoe de vaak geridiculiseerde Patrick Swayze en Demi Moore een alleszins geloofwaardig stel neerzetten. Zeker in de eerste twintig minuten, als bankier Sam (Swayze) nog onder de levenden is en gelijk elke sterveling moeite heeft om met zijn geliefde Molley (Moore) te communiceren, wordt Ghost lang niet zo glad en dik aangezet als van een romantische Hollywoodfilm te verwachten valt; alleen al het opvallend spaarzame gebruik van muziek is een verademing. De grootse gebaren en tranentrekkende strijkers bewaart regisseur Jerry Zucker (Airplane, First Knight) voor later, nadat Sam schijnbaar toevallig is vermoord en hij als dolende geest moet leren wat zijn plek op aarde is. Ook dan blijven de momenten waarop Sam probeert een limonadeblikje weg te schoppen of met een zwevend muntje aan Molly laat zien dat hij echt bestaat indrukwekkender dan de inmiddels behoorlijk verouderde speciale effecten. Grootste huzarenstuk, dat net als Bruce Joel Rubins scenario met een Oscar werd bekroond: Whoopi Goldberg die als medium Oda Mae moet doen alsof ze tegenspeler Swayze weliswaar hoort, maar niet ziet. Als je het zo bekijkt, is Ghost vaak een behoorlijk geslaagde oefening in gewoonheid.

Still uit GhostBeeld Paramount

Dead Calm (Phillip Noyce, 1989)
Fox, 22.10-23.50 uur

Sterke grijpt-je-naar-de-keel-thriller waarmee zowel Kidman als regisseur Phillip Noyce een ticket naar Hollywood verdiende. De toen 20-jarige Australische actrice speelt de jonge echtgenote van een marinier (Sam Neill); samen proberen ze de dood van hun zoontje te verwerken door een zeiltocht te maken die over een grote stille zee voert. Afleiding krijgen ze al snel in de vorm van de aantrekkelijke, op All Stars lopende Billy Zane, die ronddobbert op zijn door pech getroffen boot. Het is niet moeilijk te raden in welke richting de film zich zal bewegen ('Doe dat nou niet!', 'Kijk uit!'); de kracht zit 'm in de wijze waarop Noyce zorgvuldig de spanning opbouwt door de echtelieden ieder afzonderlijk kennis te laten maken met de gevaarlijke gast, die hen terroriseert met een vasthoudendheid die vooruitblikt op Robert De Niro's rol in de remake van Cape Fear (1991). Neill komt er indirect achter wat in de door hem geredde beachboy schuilt, Kidman ervaart het aan den lijve. Met een Australisch accent en ongeschonden gelaat.

Still uit Dead Calm.Beeld Warner Bros.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden