Films With a View bij Pllek

De Volkskrant test openluchtfilmvoorstellingen

V Zomer Magazine test openluchtfilmvoorstellingen die ook ná vandaag nog te bezoeken zijn. Deze week: Films with a View in Amsterdam-Noord.

Lekker chillen en genieten van een filmpje bij Pllek Foto Lars van den Brink

In Amsterdam-Noord wordt elke week wel wat nieuws geopend, maar wij zijn op deze dinsdagavond bij iets wat er al even zit: Pllek. In 2012 opende dit café-restaurant op het NDSM-terrein en sindsdien kun je er yogalessen volgen, liveoptredens zien of naar de openluchtbioscoop. Vanavond doen we het laatste. Zodra de zon in het IJ zakt, zetten we onze gehuurde koptelefoons op en wordt het muisstil aan de zijkant van de loods.

De filmavonden zijn een initiatief van Outdoor Cinema, een bedrijf dat evenementen opluistert met filmprojecties in de openlucht. Eigenaar Roelof Fruithof houdt 'van mensen die genieten'. Dan kun je allerlei ingewikkelde dingen bedenken, maar je kunt ook gewoon een projectiescherm op een strandje neerzetten, gasten voorzien van een drankje en een arthousefilm draaien. Waarom koos Fruithof voor Pllek? 'Het was net geopend. En dat uitzicht, hè?'

Wees op tijd, want reserveren is niet mogelijk en ruim voor aanvang van de film zijn de comfortabelste plekken al bezet. Dat zijn de zitzakken op de pallets achteraan - vooraan heb je kans op nekpijn.

Het initiatief is precies wat het belooft: a film with a view. Het uitzicht over het IJ is fenomenaal: het water kabbelt, wolken houden zich schuil en schepen varen voorbij. De lichtjes van de A'dam Toren fonkelen in de verte. Wie vreest tussen vooral hipsters te zitten, kan gerust zijn: het publiek is divers. Deze avond zijn er opvallend veel Poolse Amsterdamgangers, wat te maken zal hebben met de te vertonen film : het coming-of-agedrama All These Sleepless Nights (2016) van Michal Marczak.

Films with a View

Waar
Bij Pllek in Amsterdam-Noord

Wanneer
In juli en augustus. Elke dinsdag, 22.30 uur

Wat kost het
Toegang gratis, huur koptelefoon (verplicht) €5

Hoeveel plek is er
Er zijn 200 koptelefoons

Welke films komen er nog
In juli: George Washington en Dredd (eind juli kan op Facebook op de selectie voor augustus worden gestemd)

Verbeterpuntje
Waar zet je je glas neer?

Let op
Check Facebook om zeker te weten dat het doorgaat

Dekens voor de warmte

De tenen kunnen niet in het zand, daarvoor is het te fris; op een enkele zomerjurk na draagt het publiek sneakers, spijkerjacks en soms zelfs een sjaal. Er is bovendien voor dekens gezorgd, dus niemand krijgt het koud.

In drank is voorzien, hapjes zijn na tien uur niet meer te krijgen. 'We hebben wel nootjes', horen we aan de bar.

Terug naar buiten dan, daarvoor zijn we immers gekomen. Daar is de setting intiem en het projectiescherm prima. Niet te groot en niet te fel. Ook leuk: de groene lichtjes aan de zijkant van de koptelefoons fonkelen gezellig zodra je ze aanzet en matchen ook nog eens met de verlichting aan de houten schuttingen.

Stipt om halfelf, als het echt donker is, vertelt Nico van den Berg van filmplatform Cine hoe goed deze film - waarin Christopher en Michal door een nachtelijk Warschau dwalen op zoek naar drugs, drank en liefde - bij een openluchtbioscoop past. Gelijk heeft-ie, al klinkt het wat ingestudeerd.

Op de achtergrond horen we het kampvuur en het geroezemoes van andere gasten die nog natafelen. Het stoort niet. Het past bij de rommelige, maar hypnotiserende film.

Je kunt het volume van de koptelefoons zelf verstellen en dus bepalen hoeveel je van het omgevingsgeluid wilt horen. Een kleine twee uur lang kijkt het publiek geconcentreerd naar het scherm. Even wanen we ons in Polen, totdat we de pont weer voorbij zien varen en het vuur weer horen knetteren. Het is twaalf uur geweest, tijd om naar huis te gaan.