Films die u deze week wel/niet moet zien

Wekelijks selecteert de Volkskrant films die u niet mag missen. En een aantal die u met gerust hart kunt overslaan. Deze week: Interstellar, Aanmodderfakker, Pak van mijn Hart en 3 Coeurs.

Steven Spielberg. Beeld NBC
Steven Spielberg.Beeld NBC

Interstellar

Laten we wel wezen, Interstellar is natuurlijk dé film deze week. Geen titel die voor de release al zo werd gehyped als dit ruimte-epos van Christopher Nolan, regisseur van Memento, Inception en The Dark Knight-trilogie. Elke snipper die naar buiten kwam over Interstellar was nieuws. Elke foto van Matthew McConaughey in ruimtepak werd gretig gedeeld op social media. Al die aandacht blijkt nu terecht. De Volkskrant noemt Interstellar een voorlopig hoogtepunt in Nolan's oeuvre. Een oeuvre dat steeds grootser en ambitieuzer wordt en valt te omschrijven als 'visueel spektakel voor mensen die van denken houden.'

Interstellar schetst een apocalyptisch toekomstbeeld. De aarde wordt geteisterd door zandstormen en hongersnood heeft de bevolking gedecimeerd. Een team astronauten, waaronder McConaughey en Anne Hathaway, wordt op missie gestuurd een nieuwe, voor de mens geschikte planeet te vinden. Nolan laat ondertussen thema's als liefde, ouder-kindrelaties en overlevingsdrang de revue passeren. Tijd, Nolan's stokpaardje, komt ook aan bod.

Een vergelijking met ruimtefilm Gravity is onvermijdelijk. Toch is die film het tegenovergestelde, vindt de Volkskrant-recensent. 'Waar Gravity een achtbaan is, lijken de momenten die overdonderen in Interstellar bedoeld om de geest juist even rust te geven.' De astro-perikelen zijn oogstrelend gefilmd door Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema (lees hier het interview). De voorlopige rating op filmsite imdb is de hoogste ooit: een 9,3. Dat is hoger dan The Shawshank Redemption en The Godfather. Buitenlandse media zijn even enthousiast. Variety noemt het 'een fantastische slalom door de wormgaten van Nolan's brein' en The New York Times maakt ervan: 'een meeslepend, futuristisch avontuur aangestuurd door verdriet, angst en spijt.'

Aanmodderfakker

Er is meer de moeite waard deze week, zoals het Nederlandse Aanmodderfakker. De tragi-komische zoektocht van Gijs Naber naar zijn lotsbestemming won drie Gouden Kalveren op het Nederlands Filmfestival (beste film, beste scenario, beste mannelijke hoofdrol). Filmduo regisseur Michiel ten Horn en scenarioschrijfster Anne Barnhoorn maakten eerder De ontmaagding van Eva van End. 'De voorliefde voor overdrijving en zwartgallige humor is gebleven, maar de toon is serieuzer,' schrijft de Volkskrant-recensent.

De lamlendige 32-jarige Thijs (Naber) weigert op te groeien en teert nog steeds op de zak van pa en ma. Toch dringt ook bij hem langzaam door dat er iets moet veranderen als hij verliefd wordt op een 16-jarig meisje dat hem emotioneel ver vooruit is.

Aanmodderfakker is volgens de Volkskrant niet alleen geestig, maar ook schrijnend en ontroerend. Vier sterren voor deze prettig eigenwijze Nederlandse film. Het Parool geeft eenzelfde score en noemt het allesbehalve een voorspelbare romcom. 'Ten Horn zoekt het niet in (quasi) realisme, maar jaagt de film bewust over the top, met een vaak hilarisch en absurdistisch effect.'

Pak van mijn Hart

Pak van mijn Hart is een wat minder geslaagde Hollandse productie. Kees van Nieuwkerk heeft de romantische komedie als genre onderschat, vindt Floortje Smit in de Volkskrant. Films als Love Actually en Alles is Liefde doen het er zo gemakkelijke uitzien. Blik beroemdheden opentrekken, romantische verwikkelingen rond een feestdag en de sentimentele stemming waarin het biospubliek toch al verkeert rond deze tijd, doet de rest.

Nou, zo werkt het dus niet. Benja Bruining en Fedja van Huêt in een sexy kerstman- of sinterklaaspak blijkt niet voldoende om het haperende scenario te redden. Dat een Afro-Amerikaanse CEO van een frisdrankmerk de aanval op zwarte piet opent door Chantal Janzen in een klein rood pakje te hijsen, voelt naïef in een tijd van oververhitte zwartenpietendiscussie. 'Het ontbreekt de verhaallijn aan logica en de personages boeien te weinig.' Twee sterren krijgt Pak van mijn Hart. De krant van wakker Nederland is niet malser in zijn oordeel: 'De makers verdienen een roe en een gard voor deze harteloze instant-romantiek uit een pakje.'

null Beeld A-Film
Beeld A-Film

3 Coeurs

Marcs leven hangt van toevalligheden aan elkaar. Als hij zijn trein mist in een provinciestadje, ontmoet hij de liefde van zijn leven, gespeeld door Charlotte Gainsbourg. Wanneer ze elkaar vervolgens toevallig mislopen, krijgt hij een relatie met haar zus. Waar hij pas vlak voor de bruiloft achter komt.

Nee, op realisme is dit Franse melodrama niet uit. Geen probleem volgens de recensie in de Volkskrant, als de relaties en dramatiek erachter maar geloofwaardig zijn. 'Dat is hier geen moment het geval.' De Filmkrant geeft een halve ster meer dan de Volkskrant: 2,5. Omdat er best aardig wordt geacteerd, onder andere door Catherine Deneuve. Verder zadelt regisseur Benoît Jacquot de kijker op met stoplappen die al het toeval geloofwaardig moeten houden. Bijvoorbeeld dat Sophie tegen haar zus zegt dat ze geen foto van haar aanstaande man kan mailen, want 'ik maak niet graag foto's'. Eh, kan iemand dat mens misschien even een iPhone lenen?

null Beeld Cinéart
Beeld Cinéart
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden