Filmpje

¿Hoeveel filmprogramma’s kunnen zeggen dat ze vijf jaar oud zijn?’, vroeg Matthijs van Nieuwkerk zich met enige trots af in De avond van de grote filmquiz....

Voor goede en onafhankelijke recensies zijn er natuurlijk kranten en internet, maar vreemd blijft het gemis op televisie aan structurele aandacht, in welke vorm ook. Acteurs, en liever nog jonge, knappe en aansprekende actrices zijn welkom in glossy’s. Aan tafel van praatprogramma’s mogen zij lekker gek of desnoods zwijgend en dromerig voor zich uitstarend bijzitten; de premièregala’s van hun speelfilms komen een week lang voorbij in alle show-, roddel- en cultuurrubrieken, maar aandacht voor het echte werk is er nauwelijks.

Misschien dat De avond van de grote filmquiz daar wat aan poogt te doen, als publicitair aanloopje naar de Nederlandse Filmdagen. Hoewel? Voorop stond een bont avondje, bleek woensdag in een uitzending die eindigde in een ‘spontaan’ potje taartsmijten.

Kandidaten waren geen uitgesproken filmkenners, maar acteurs als Frank Lammers, Thomas Acda, Daniël Boissevain, Johnny de Mol en het Toren C-duo Margôt Ros en Maike Meijer, onlangs nog bekroond in Zuid-Korea, al moesten de twee hun best doen de geruchten te ontkennen dat die prijs een eigen verzinsel zou zijn.

Zij werden uit een witte limo (glamourcliché) geholpen door acteur Greg Shapiro, ‘assistent’ van Van Nieuwkerk, maar hij zou enkel nog aan het einde terugkeren. De kandidaten moesten vragen beantwoorden die voor de leek abracadabra waren, maar door de kenner in de huiskamer al snel te gemakkelijk werden bevonden. Hoe heet de Amerikaanse prijs voor de slechtste actrice? Welke gave heeft Leonardo DiCaprio in de film Inception?

Moeizamer verliepen de improvisaties die de kandidatenduo’s moesten uitvoeren, als in De vloer op. Johnny de Mol had het na de opnames – afgelopen zaterdag – al gezegd in deze krant: ‘Zo’n filmquiz is wel leuk, maar we moesten ook toneelstukjes doen, en dat neigt toch wel naar flauw.’ Dat was eufemistisch uitgedrukt. Dieptepunt was de worsteling van de Toren C-vrouwen met de onmogelijke opgave om de vrijende slijmslakken na te spelen die Carice van Houten vorig jaar nog toonde in Zomergasten.

Te geforceerd, zoals eigenlijk de hele avond leed aan de wens om maar vooral vermakelijk te blijven. Van Nieuwkerk: ‘Wat is de score? 24 tegen 10. Reuze spannend dus.’

De strijd ging overigens om dvd-pakketten met tien feelgood movies (Van Nieuwkerk: ‘Dat zijn dus films waar je vrolijk van wordt’), uitgekozen door lezers van NRC Handelsblad. Die kozen achtereenvolgens The Graduate, The Big Lebowski, La vita è bella, As it is in Heaven, en de winnaar Amélie. Zoals jurylid Martin Koolhoven zei: ‘Dat blijkt dus nog behoorlijk persoonlijk te zijn.’ Alleen al dat onderwerp zou een aardige discussie kunnen opleveren. Mocht niet: er moest getaard worden, als in de Dikke en de Dunne. Stond in het script.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden