Filmmakers binden de strijd aan met distributeurs om kabelgelden

Nederlandse acteurs, regisseurs en scenarioschrijvers binden morgen in een kort geding de strijd aan met de kabelaars, omroepen en producenten. Op het spel staan de afspraken over de televisiegelden die vorig jaar na lang onderhandelen met veel trots werden gepresenteerd.

De uitreiking van de Televizier-ring. Beeld anp

De collectieve beheersorganisaties van de filmmakers (verenigd in PAM) staan in een kort geding tegenover RODAP, de brancheorganisatie die distributeurs, omroepen en producenten vertegenwoordigt. De auteursrechtenorganisaties hebben het kort geding aangespannen aangezien de distributeurs volgens hen de uitbetaling van de gelden aan voorwaarden verbinden die in strijd zijn met het convenant.

Vorig jaar januari zijn de partijen met elkaar overeengekomen dat de filmmakers maandelijks achttien cent per abonnee krijgen van de distributeurs. Dit betekent dat de auteursrechtenorganisaties van de makers gezamenlijk per jaar zo'n 15 miljoen euro te verdelen zouden hebben.

Scenarioschrijver Robert Alderingk Thijm (A'dam & EVA, All Stars) zat namens de scenaristen aan de onderhandelingstafel. 'We waren ongelooflijk blij dat we tot een oplossing waren gekomen. Uiteindelijk hadden we immers allemaal hetzelfde doel: mooie programma's maken', vertelt de schrijver. 'Maar de inkt onder het contract was nog niet opgedroogd of ze begonnen al moeilijk te doen.'

De gelden over de eerste helft van 2015 zijn in juli vorig jaar zoals afgesproken overgemaakt naar PAM. Over de 7,5 miljoen euro voor de tweede helft gaat nu het kort geding. De distributeurs weigeren dit onvoorwaardelijk te betalen, stellen de filmmakers. De afspraken zijn in een convenant vastgelegd en gelden volgens de makers alleen voor maximaal 40 RODAP-kanalen, dat zijn op dit moment de (extra) kanalen van de NPO, RTL en SBS. Deze omroepen zijn namelijk aangesloten bij RODAP.

RODAP stelt nu volgens PAM ten onrechte dat ook de omroepen die niet lid zijn van de brancheorganisatie zijn afgekocht met de maandelijkse 18 cent en verlangt bovendien meer rechten van de makers dan alleen het recht om uit te zenden, zoals bijvoorbeeld het bijhouden van een archief en het uitzenden in vliegtuigen.

Beeld uit de televisieserie A'dam & EVA Beeld VPRO

In een persbericht geeft RODAP een geheel andere visie op de zaak. Zij willen zich het recht behouden geld terug te vorderen als uit een andere rechtszaak die nu loopt, tussen auteursrechtenorganisatie Lira en Ziggo, blijkt dat auteursrechten dubbel zijn verkocht. Daarnaast zouden details van de convenant nog uitgewerkt moeten worden. De brancheorganisatie van de distributeurs laat bij monde van voorlichter Bob van 't Klooster weten uit te kijken naar een factuur van PAM: 'De enige voorwaardie die wij stellen, is dat zij een factuur sturen. Dan krijgen ze het geld.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.