Filmmaker Louis van Gasteren (93) overleden

Filmregisseur en filmproducent Louis van Gasteren is overleden. Hij was 93 jaar. Dat heeft zijn familie laten weten. Van Gasteren overleed na een ziekbed.

Redactie
Louis van Gasteren Beeld anp
Louis van GasterenBeeld anp

Van Gasteren (1922) was actief op meer fronten dan film. Zo gaf hij boeken uit en richtte enkele productiebedrijven op. Verder hield hij zich bezig met kunst en technologie. Zijn fascinatie voor water leidde tot de permanente kunstwerken De wortels van de stad in het metrostation Nieuwmarkt te Amsterdam. Ook was hij betrokken bij het voorlichtingscentrum op de Neeltje Jans.

Van Gasterens vader was acteur, zijn moeder Elise concertzangeres. Begin jaren vijftig begon hij reclamefilmpjes te maken. De oorlog maar ook het water keerden regelmatig terug in zijn werk. Met Spectrum Film produceerde hij in 1952 zijn eerste film, Bruin Goud, over cacao en chocola. Een van zijn laatste films, uit 2005/2006, gaat over de executie van burgers uit Roermond in 1944.

Onderscheidingen

Hij draaide sinds begin jaren vijftig ruim zeventig films en televisie-reportages. Ook hield hij veel lezingen en was hij gasthoogleraar in de Verenigde Staten. Hij kreeg veel onderscheidingen, waaronder twee Gouden Kalveren en een oeuvre-Kalf, en de Zilveren Anjer van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Het portret dat hij maakte van Hans van Sweeden, een jonge getalenteerde componist die in 1963 zelfmoord pleegde, leverde hem zijn eerste Gouden Kalf op. Hij ontving in 2002 een Kalf voor zijn hele oeuvre en later kreeg hij er nog een voor de documentaire De prijs van overleven.

Een daad in zijn verleden is Van Gasteren blijven achtervolgen. In 1943 bracht hij op 21-jarige leeftijd de joodse onderduiker Walter Oettinger om. Die zou een gevaar hebben gevormd voor hemzelf en anderen binnen het verzet. Hij kreeg vier jaar cel, maar kwam in '46 vrij, omdat het een verzetsdaad was geweest. Het gebeuren kreeg wel een nasleep: sommige media suggereerden dat het in feite een roofmoord was geweest. Dat leidde tot enkele rechtszaken en schadeclaims.

Van Gasteren werd in 2002 nog onderscheiden met de Cultuurprijs. Beeld
Van Gasteren werd in 2002 nog onderscheiden met de Cultuurprijs.Beeld

Postuum

Louis van Gasteren (93) was een van de belangrijkste film-makers van Nederland. Zijn carrière werd overschaduwd door zijn moord op een onderduiker. Lees hier het postuum.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden