Filmmaker Emile Fallaux nieuwe hoofdredacteur VN

Filmbons Emile Fallaux wordt hoofdredacteur van opinieweekblad Vrij Nederland. Dat is dinsdagavond unaniem door de redactie van Vrij Nederland besloten....

Van onze verslaggeefster Rachida Azough

Fallaux treedt halverwege maart in functie. Hoofdredacteur ad interim Gerard van Westerloo, die Xandra Schutte na een intern conflict verving, blijft nog enige tijd aan om zijn taken over te dragen.

De opmerkelijke benoeming is tot stand gekomen op voordracht van de sollicitatiecommissie, die Fallaux voor de functie benaderde. Filmmaker en producent Emile Fallaux geniet grote bekendheid als directeur van het Rotterdams Filmfestival, waar hij tot 1996 de leiding had. Onder zijn aanvoering werd de Tiger Award geïntroduceerd en groeide het festival snel.

Fallaux regisseerde onder meer de films Het eind dat niemand keren kan, Liefje en Post Irkoetsk. Ook speelde hij een rol in de tweede film van Theo van Gogh, Een dagje naar het strand.

Fallaux, die gisteravond niet bereikbaar was voor commentaar, scoort hoog in de filmbonzen toptwintig. Hij staat bekend als een belangrijk lobbyist en raadgever in de filmwereld. Hij adviseert Fallaux FINE bv, dat bemiddelt tussen geldschieters en filmmakers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden