Filmindustrie komt met platform dat consument wegwijs moet maken in legaal film-aanbod
De Nederlandse filmindustrie zet een nieuw wapen in bij de strijd tegen illegaal downloaden. Film.nl, dat ook beschikbaar is als app, toont kijkers waar films en series op legale wijze te bekijken zijn.
'Vanaf nu is het argument van illegale downloaders dat ze niet weten hoe ze legaal een film of serie kunnen kijken klinkklare kolder', zegt Jaap Bruijnen, directeur van Filmdistributeurs Nederland (FDN), de voornaamste initiatiefnemer van Film.nl. Gebruikers van de app typen de film of serie in die ze willen zien, en zien vervolgens een lijst met mogelijkheden waar het materiaal legaal te bekijken is.
Het aanbod van televisiezenders, ondemanddiensten (onder meer Netflix, Videoland, Ziggo, Apple), winkels (Mediamarkt, ECI, Bol.com) en grote bioscopen wordt getoond. 'We blijven het aanbod uitbreiden', zegt Bruijnen. 'Met Uitzending Gemist zijn we nu bezig. We hebben getracht zo compleet mogelijk te zijn; als je een aanbieder bent van legale content in Nederland, hoor je op Film.nl.'
Aanbod
Het bijhouden van het aanbod van die diensten is een lastige klus, erkent hij. Het verandert soms dagelijks; de licenties die ondemanddiensten kopen van films en series zijn tijdelijk, alleen materiaal dat ze zelf produceren kunnen ze permanent aanbieden.
Het bedrijf Bindinc houdt voor Film.nl het aanbod van de meeste diensten bij. Voor Netflix gebruikt de appbouwer TamTam een andere bron, zegt Bruijnen. Het lijkt erop dat het de officieuze Netflix-database uNoGS betreft, die niet in alle gevallen accuraat is. Op uNoGS, en dus ook Film.nl, staat bijvoorbeeld foutief vermeld dat twee delen van The Godfather-trilogie en Top Gun op Netflix in Nederland te zien zijn.
In andere gevallen bewijst Film.nl zijn waarde. Nu het aanbod via zoveel verschillende kanalen wordt aangeboden, is het geen overbodige luxe dat alles op een rijtje wordt gezet. Wie op zoek is naar de jeugdfilm Het Zakmes uit 1992, ziet dat hij voor 2,99 euro bij KPN On Demand te zien is, en voor 4,99 euro bij Pathé Thuis. De Braziliaanse klassieker Cidade de Deus (City of God) uit 2002 is voor 2,99 euro te zien bij Cinetree, het filmplatform waarop experts en bekenden uit de cultuurwereld titels tippen.
'Het overkoepelende doel is natuurlijk het tegengaan van illegaal kijken', zegt Bruijnen. 'Ik heb het niet alleen over downloaden, maar ook over Popcorn Time.' Op die site kunnen bezoekers films en series direct streamen, zonder het materiaal eerst te downloaden.
Probleem
Illegaal kijken blijft een groot probleem in Nederland. Volgens cijfers van onderzoeksbureau Telecompaper zegt ruim een op de drie Nederlanders weleens illegaal te downloaden. Dit zou de Nederlandse filmindustrie naar schatting jaarlijks 78 miljoen euro kosten, blijkt uit onderzoeken gedaan in 2014, in opdracht van verschillende organisaties in de Nederlandse filmindustrie.
Producenten, distributeurs, het Filmfonds, Stichting Brein en andere belanghebbenden hebben een jaar geleden de koppen bij elkaar gestoken. Zij hebben Film.nl, dat geen commercieel oogmerk kent, gezamenlijk gefinancierd. Verschillende acteurs, onder wie Monic Hendrickx, Rutger Hauer, Katja Schuurman en Barry Atsma, werken belangeloos mee aan de 'Kijk niet zo moeilijk'-campagne.