Filmfonds gaat samenwerken met Vlamingen

Het Nederlands Fonds voor de Film en het Vlaams Audiovisuele Fonds gaan vanaf volgend jaar nauw samenwerken om zes speelfilms per jaar te co-produceren: drie Nederlandse en drie Vlaamse films....

Van onze verslaggeefster

De coproductiebijdrage wordt maximaal 200 duizend euro per film. Dat bedrag hoeft de producent slechts voor de helft te besteden in het land dat de bijdrage verleent. In de meeste coproductieovereenkomsten dient de producent honderd tot 150 procent uit te geven in het land dat de bijdrage verleent.

De overeenkomst is gesloten 'vanwege de culturele parallellen, de taal en de politieke prioriteiten die Vlaanderen en Nederland tot natuurlijke bondgenoten maken', aldus beide filmfondsen.

Prijs schilderkunst

toegekend aan

Robert Zandvliet

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

De beeldend kunstenaar Robert Zandvliet heeft de Theo Wolvecampprijs 2004 gewonnen. De tweejaarlijkse prijs voor schilderkunst bestaat uit een geldbedrag van 18.500 euro, een publicatie en een solo-tentoonstelling in de Hengeloose Kunstzaal. Naast Zandvliet waren Kiki Lamers en Gé-Karel van der Sterren genomineerd. De jury, onder voorzitterschap van directeur Wim van Krimpen van het Gemeentemuseum in Den Haag, had dit jaar moeite om tot een keuze te komen. 'Sommige leden hielden tot het laatst hun voorkeur voor de figuratieve schilderijen van Gé-Karel van der Sterren', aldus de organisatie. Volgens Van Krimpen gaf het schilderij Zonder Titel (2004) van Zandvliet de doorslag. Hij noemde Zandvliet de 'meest pure schilder van de drie', in wiens werk 'de worsteling' zichtbaar is.

Veroordeelde zanger

Cantat in Frankrijk

ANP

VILNIUS

De Franse rockzanger Bertrand Cantat, die in Litouwen tot acht jaar cel is veroordeeld voor doodslag op zijn vriendin de actrice Marie Trintignant, is dinsdag in Frankrijk aangekomen. Cantat landde met een KLM-toestel op het vliegveld van Toulouse.

Onder begeleiding van politiemensen is de zanger naar onbekende bestemming vervoerd. Kringen rond de zanger zeiden dat hij vermoedelijk wordt overgebracht naar de gevangenis van Muret, ten zuidwesten van Toulouse. De 41-jarige Cantat werd eind maart veroordeeld wegens doodslag op Trintignant.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden