Filmdistributeur A-Film in zwaar weer

De teloorgang van A-Film, een van de leidende filmdistributeurs in de Benelux, lijkt aanstaande. Morgen vraagt het in Amsterdam gevestigde bedrijf bij de rechtbank uitstel van betaling aan vanwege sterk opgelopen schulden.

Zwartboek. Beeld null
Zwartboek.

Volgens zakenblad Quote, waartegen A-Film-directeur Sim van Veen de zware financiële nood dit weekeinde heeft bevestigd, belopen de schulden van de distributeur zeker 15 miljoen euro. A-Film telt twintig personeelsleden.

Bioscoopgangers kunnen de leader voorafgaand aan de hoofdfilm wel dromen: vanuit de ruimte wordt door schijnwerpers de blik gevangen van een camera, die inzoomt op de oorsprong van de lichtbundels: Nederland, Amsterdam. Daarop verschijnt de naam van de distributeur A-Film.

Miljoenen Nederlanders moeten het filmpje hebben gezien voorafgaand aan kaskrakers als de Lord of the Rings-trilogie (vanaf 2001), Alles is liefde (2007), Zwartboek (2006) en Brokeback Mountain (2005). Wat die films behalve hun winstgevendheid gemeen hebben, is dat ze alle al geruime tijd geleden verschenen. Dat A-Film het, door een combinatie van pech en minder gelukkig management, al jaren zonder dergelijke grote klappers moet stellen, wordt door kenners van de Nederlandse filmmarkt gezien als een van de oorzaken van de crisis bij het bedrijf.

Recente films die door A-Film zijn gedistribueerd, zoals Alles is familie, Bloed, Zweet en Tranen en Michiel de Ruyter, hebben wel succes, maar trekken niet de bezoekersgetallen van 800- tot 900-duizend die in Nederland tot de absolute top worden gerekend. Ook het instorten van de dvd-markt heeft bijdragen aan de malaise bij A-Film. Het illegaal downloaden van films via internet en de opkomst van nieuwe partijen als Netflix en HBO zou de traditionele distributeurs zoals A-Film eveneens parten spelen.

null Beeld null

A-Film werd in 1999 opgericht door de filmondernemers San Fu Maltha en Pim Hermeling, die zich vanaf het begin vooral richtten op de distributie van kwaliteitsfilms. Met goed gevoel voor de markt wisten zij A-Film tot bloei te brengen. Maltha vertrok in 2008 om een filmproductiebedrijf op te richten, Hermeling vertrok even later.

Beiden constateren dat A-Film sindsdien langzaamaan in een commerciëlere richting is verschoven. Maltha typeert de concurrentieslag om 'de toptienfilms' als een ratrace waar de concurrerende distributeurs elkaar met grote bedragen proberen af te troeven. Keerzijde van die vechtmarkt is dat bij de flop van een verhoopte blockbuster de distributeur een strop lijdt. Zo konden de schulden bij A-Film rap oplopen.

Volgens Maltha heeft A-Film de veranderingen in de filmdistributie de afgelopen jaren onvoldoende aangevoeld. 'A-Film is steeds meer gaan lijken op de concurrerende distributeurs. Met een kleinschaliger businessmodel had het wellicht een antwoord kunnen vinden in een markt die niet florissant is.'

Hermeling beschouwt het nakende eind van A-Film als 'het einde van een tijdperk'. Hij verwacht dat het slechte nieuws van A-Film zal doorwerken in de branche en mogelijk een domino-effect tot gevolg zal hebben. 'Ik denk dat schuldeisers nu scherpere eisen gaan stellen aan filmdistributeurs.'

Sim van Veen van A-Film reageerde zondag niet op een verzoek om commentaar.

null Beeld null
null Beeld null
null Beeld null
null Beeld null
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden